0

Självförsörjning och bin

 
Några av de vanligaste frågorna vi får är om vi skall bli självförsörjande nu och skall ni skaffa bikupor.

Svaret är nej.

 Och jag förstår att frågorna kommer då vi ser allt fler som satsar på att hitta en framtid på landsbygden och att många vill bygga upp en odling som gör dem självförsörjande. Men det är ingen lätt sak, det är ett rent och hårt slit.

För att bli självförsörjande krävs oerhörda mängder med grönsaker. Enligt högskolan i Gävle räknar de med att ca 200 kvm mark per person behövs att odla på och du bör vid ett blandkostätande (kött, fisk fågel) beräkna för varje person 150-160 kg potatis, rotfrukter och grövre grönsaker (broccoli, bönor och ärtor tex). Därtill kommer tomater, gurka, chili och allt annat som vi tänker att vi vill ha i odlingarna. Och är du vegetarian så går det åt mycket mer.

Du bör också ha lite koll på jorden, kunna kompostering och veta att du kan få tillgång till gödsel, köpa jord till allt detta kostar stora pengar. Att vattna allt detta kräver tid och en massa vatten eller så bör du satsa på bra bevattningssystem.

Och sen har vi vädret, om det inte regnar så bör det finnas en plan b för bevattning, var kommer vattnet ifrån om brunnar sinar. Det är en stress som varje bonde får leva med och det får den självförsörjande också räkna med. 

Jag har stor respekt för alla som vågar, orkar och vill. Men jag lämnar det till de yngre, själv känner jag att jag har nog redan slitit färdigt, jag odlar för glädjen och tillfredsställelsen att se det växa och det är  underbart att njuta av sina egna plockade grönsaker. 

 

Den andra frågan är om vi skall ha bin och då menar de honungsbin. Att skaffa bin är heller ingen enkel sak, det är djur som du får ansvar för och som det finns mycket att lära sig om. Dessutom skall vi vara medvetna om att bikupor påverkar pollinationerna negativt, alltså våra solitära bin och humlor. Står kuporna för tätt så räcker inte maten till dem alla. Risk att bina i kuporna som får omvårdnad av ägarna drar det längsta strået. Och mindre än en km bort har vi rader av kupor. Så hittills har vi tagit beslutet att satsa på att hjälpa solitära bin och humlor genom att skapa ängar och odla blommor under så lång tid av året som möjligt samt diverse olika hotell som sandhögar och stockar. Men visst vore det kul att skapa sina egna honungskakor och sin egen honung.


 
Nu surfar vi in mot odlingstider, körsbärsträden knoppar är tjocka och slånbärsbuskarna skiftar lätt i vitt. Det är mycket som skall i jorden och förberedas och dagarna ute blir långa, men vilken underbar tid vi har framför oss.
 

Kommentera här: