1

En riktigt god, grön och skön jul!

Det har varit några tuffa sista veckor, tror att ni alla känt av det på ett eller annat sätt. Folk verkar inte tro på något liv efter jul? Eller så är det bara den här långa ledigheten som är upphovet till att alla vill få allting på plats nu, så vi kan börja på nytt efter nyår.

Men nu känner jag ändå en aning av julfrid närma sig även om också måndagen kräver en insatts av mig. Men det jag gläds åt mest är gemenskap, att David kommer, att alla Kenneths syskon med barn och farmor och farfar samlas på julafton. Att hela familjen åker till Bankeböte på juldagen och att Kira kommer och att alla kan samlas för middag och gemenskap.

 

Jag är en ganska vanlig medelmänniska som ständigt kämpar med att leva så hållbart jag kan, försöker tänka på vad jag köper, att inte köpa onödiga saker, sopsortera det jag kan, att välja bra kött och fisk och hoppa det helt några dagar i veckan. Men jag hamnar ofta fel och på villovägar. Så lätt att ta genvägar, så lätt att ta den lätta vägen när orken inte finns. Och så svårt att  veta vad som är rätt och inte rätt.

 

Jag sitter med julens inköpslista, mycket skall inhandlas, man vill ju ha god mat och fint inslagna presenter, och ljus och röda kulor i granen. Och när det blir jul är det då förlåtet att bara strunta i allt detta med hållbarhet, eller kan man tänka då med? Kände lite ångest inför allt detta men så började jag titta på alla måsten till jul.

 

Vad köper jag för klappar?
Tänka kvalité istället för kvantitet.
Köpa något som de verkligen vill ha och behöver, mina stora barn behöver ju tandläkare, klippning och nya glasögon mycket mer än många saker.
Allt behöver inte vara nytt, böcker tex finns ju hyllmeter på myrorna nästan oanvända. Spel finns det också massor av. I antikvariat kan du finna allt möjligt intressant.
Köpa lokalt tillverkade saker. Kanske till och med en touch av hållbarhet
Ge bort Getter, Ingenting från Rädda barnen, en bok från Läkare utan gränser, ett träd från Vi-skogen.  Nu för tiden finns det ju massor med bra gåvor till den som redan har allt

 

Hur slår vi in klapparna?
Angelica brukar vilja ha många vackra papper och snören att slå in sina paket I, men i år blev hon tveksam. Sådant slöseri, plastade snören och en massa papper som vi bara slänger. Efter att vi talat lite om det och efter ett varv runt lägenheten, tog hon en sax och en rulle tejp (den kunde hon inte vara utan sa hon) och alla sina julklappsinköp och gick ner i sitt rum. Några timmar senare kom hon stolt tillbaka och visade upp sina fina paket. En fin påse med rosett, grafiskt snygg dagstidning, en helsidesbild från Dagens industri. En bit överblivet jeanstyg, tyg påse, snygg påse och helt enkelt bara lite brunt papper. Tygrosetter och lite glitter till det och hon hade fått jättefina paket. Och skall man köpa papper finns det ju återvunnet papper och tyg och hampasnöre.

 

Vad skall vi äta
Det är beställt en skinka från en närproducerad gris som jag hoppas har haft halm att böka i och en knorr på svansen, Jepp, den var dyr men det kan man ju kompensera med att kanske inte ha allt på julbordet? Lite bra köttbullar och en liten Jansson. Prinskorven kan jag vara utan, men sill vill jag gärna ha. Det är ju en av de få fiskarna som kan ätas med gott samvete, och så kan man göra egen sillinläggning så vet man vad som hamnar i burken. Ägg med räkor är gott och enkelt och så många räkor behövs inte utan du kan köpa MSC räkor. Laxen bekymrar mig lite men vi får se vad butiken kan erbjuda. Ett av vår familjs stora favorit på både jul och påsk är mammas ugnsomelett, som är mer som en sufflé, med den sista påsen kantareller som stuvas och hälls över. Lite knepigare att göra men ägg, mjölk och mjöl gör den billig. Ser också fram emot svägerskans grönkålsallad och kanske hon hittat på något nytt grönt alternativ i år.

Godis kan man ju också göra själv, kola och knäck och några andra godsaker är ju både gott och mysigt att göra. Klart att fairtrade choklad och Markattans nötter blir lite dyrare. Men välj bort chips och annat godis från affären så blir det ingen stor kostnad för godis.

 

Hur skall vi pynta?
Efter många år har man ju samlat på sig en del så det behövs inte så mycket för vår familj. Men på Myrorna och liknande ställen finns det mängder med julpynt, allt kanske inte så fint men letar du en stund hittar du gamla tomtar och kulljusstakar och lyktor som är riktigt charmiga. Här hittar man också adventsljusstakar och ljusslingor.

Men visst blir man sugen på att köpa någon av affärernas stora vackra kulor och glittrande kottar. Jag bet mig i läppen och gick in i Afro art shopen (finns bara i Stockholm och Göteborg + webbshop, får du chansen gå gärna in), och köpte mig en ängel gjord av gammal Fantaburk. Nu hänger den i fönstret tillsammans med fågeln från Mexico och ängeln vi köpte på marknaden i London.

 

Hur skall vi städa?
Har aldrig förstått mig på storstädning till jul, vad är vitsen med det? Det är mörkt nästan hela dagarna och vi har bara lite mysbelysning. Och folk som springer ut och in och spiller mat på golvet. Så vi gör nog som vanligt, damma, dammsug och städa toaletten. Sen får det bli storstädning när ljuset kommer tillbaka.

Sen får vi tänk hur vi sorterar soporna när allt är klart, papper och kartonger, värmeljusens aluminiumkoppar och glödlampor som slutat fungera.

 

Och nu känner jag att faktiskt så ger ju julen, med lite eftertanke, massor med möjlighet att fira efter ett hållbart perspektiv.

 

Önskar er alla en riktigt god och fridfull jul (och kanke sedan ett nyåralöfte att anstränga sig lite mer, göra något litet mer, för att förbättra vår värld och spara in lite på det extra jordklot vi förbrukar).