0

En helg full av energi.

 
 
 

Så var vi igång, energin flödar. Mitt på dagen var det nästan 13 000 w men på eftermiddagen var det 10 500, men då är 1/3 av panelerna i skugga.

Ja det är förstås solenergin och våra solpaneler jag menar. Halv 8 i torsdagsmorse var Henke på Valdemarsviks el här och tryckte på knappen. Solen var redan högt på himlen så mätaren kom snabbt upp till över 5 000 W.

 

Vi har valt att tillsammans med ETC (vår elleverantör) plocka ihop ett eget paket. Vi fick köpa solpaneler av ETC för ett mycket förmånligt pris. Vi vill försöka ta så mycket tjänster från trakten som vi kan men tyvärr var ingen riktigt villig att bara sätta upp paneler. De ville sälja ett helt paket till oss, där de paneler som just de jobbade med ingick. Även om Valdemarsviks el också säljer hela paket så lovade Henke hjälpa oss med elinstallationen. Vi känner varandra och han känner vårt elnätverk så det kändes bra. Genom ETC fick vi också kontakt med två konstruktörer, två sköna gamla ”hippis” från södra Stockholm med ett riktigt skönt Stockholmstugg. Blev ett skönt avbrott på alla traktens hantverkare som varit här de senaste åren.

 
 

Då vi skulle få vår solpanelanläggning billigare på detta sättet än genom att köpa ett paket bestämde vi att satsa på lite mer, en anläggning på 16,5 kw. Målet är att våra solpaneler tillsammans med vår luftvärmepump skall ge vår ungefärliga elförbrukning under ett år. På sommaren skall vi producera mer än vi förbrukar men i vinter kommer det vara perioder då vi måste köpa el. Men utslaget på ett år skall vi gå plus minus noll. Men det återstår att se.

Och den elen som vi inte förbrukar den kan vi sälja tillbaka och så får våra grannar ta del av då det går ut i nätet. 

Ni som inte läste vårens inlägg om vårt besök i Katrineholm kan uppdatera sig om våra funderingar kring solenergi i inlägget i mars.

Våra rådgivare tyckte vi skulle satsa allt på baksidan av ladugården i sydvästligt läge, men vi var ganska envisa med att vi ville ha paneler även på framsidan mot sydost. För det första så är det öppet ut mot vattnet och så här års kommer solen ligga på redan tidigt på morgonen, även om vi inte behöver så mycket el kl 5 på morgonen så produceras tillräckligt för att försörja oss när det är dags för frukost, dusch och tvättmaskinen. Och för det andra vill vi att det skall synas, det genererar frågor och intresse.  Det vi sett i helgen ger oss rätt, vi har en hög effekt från morgon till kväll. Nästa steg är att se hur hög effekten blir i höst en mulen dag, för även då produceras solenergi.

På ungefär 10 år skall den vara betald, och sen skall vår el vara gratis. De fasta avgifterna får vi förstås betala. Eller så kan man säga att med dagens elpriser, vad vi får när vi säljer och vad vi betalar när vi köper,  och en livslängd på 35 år så får vi en avkastning (ränta) på 6% årligen. Det är ju het ok i jämförelse med många andra investeringar. 

För övrigt flöt midsommar på traditionsenligt. Folk i alla hus, vänner och familj som kommer och går, sol, och en blomsteräng med blåklint, vallmo och prästkragar, sillunch, gemensam dans runt midsommarstången, jordgubbstårta, grillmiddag och mörkret som aldrig kommer och solen som är på väg upp igen innan man hunnit somna. Och även om man är lite trött så ger en sådan helg också en form av energi att ta med sig in i hösten och mörkret.