0

Steg två, röjning av vass

Denna helg var det så dags för steg två i vår restaurering av beteshagen. Det var dags att börja röja vass.

Vi har funderat, diskuterat och provat några alternativ för att effektivisera detta men kom fram till att den manuella varianten med röjsåg nog faktiskt var den bästa. 

 

Kusin Martin och morbror Gösta hade länge lovat att ställa upp. Idag kom de med ett gäng ihoplånade röjsågar och så vår egen såg och motorsåg.

 Halv nio på söndagsmorgonen så började de första maskinerna dras igång och vid kl nio så fylldes den vackra söndagsmorgonen av fyra dånade röjmaskiner. Efter en stund så anslöt sig ytterligare folk när Stefan Johansson, vår kära sommargranne, dök upp med slipad lie och vi hade nu både en motorsåg för buskar och några småträd och en lie som tog vissa delar. Cirkulation av redskapen och Martin redo att skruva och fixa med sura tännstift och svårstartade maskiner, gjorde att allt gick med en väldig fart. Med en hastighet som var lite svår att föreställa sig så la sig del efter del av vassen.
Fem gubbar och en kvinna kan göra under. Mamma Laila och undertecknad försökt sköta lite underhåll.
Leta hörselskydd, fixa kaffe och korv, fyllde på vatten och drog lite ris. Halv ett gav de upp ganska trötta men med ett väl utfört arbete.
 

Vi har bestämt att vassen får ligga kvar sålänge. Vi kanske kan bränna en del men det kommer nog ganska snart försvinna bort av sig själv och nytt gräs växa upp mellan de nedfallna stråna. Men vi behöver få kossorna på betet ganska snart i vår.

Förr höll betande djuren vasstillväxten borta. Men under senare år har vassen kommit allt längre upp i hagen, långt över vattenlinjen.  Även om vi har tyckt att vassen har spridit sig allt för mycket upp över hagen och är ganska besvärlig, så är vassen en viktig växt.

Troligen var det vass som användes till tak redan på stenåldern. Och man vet att vassen användes 3000 år f.kr till huskonstruktioner, lera och vass blev väggar och vassbuntar blev tak. I Danmark och Tyskland finns fortfarande traditionen att lägga vasstak och man har i dag moderna tak som tom är brandsäkra. Tydligen ger det oerhört god isolering mot både värme, kyla och ljud.
 Och enligt legenden var det vass som Jesusbarnets krubba bäddades med. Länge fanns traditionen att lägga vass på golvet i julhelgen.

Och för den händiga och lite pyssliga kan man göra vacker handslöjd som tex mobiler i vass.
Förr i tiden var vass ett mycket vanligt och viktigt foder till djuren. Mamma berätta om att när hon var liten slog hennes pappa vass till djuren Det är också tydligen ett mycket effektivt bränsle.

Vassen kan bli 1–4 m hög. Jordstammen är krypande och oftast under vatten och från denna skjuter strån upp.

Stammen innehåller cirka 7% sockerarter och kan ätas kokt eller rå. Vass betraktas som en av de 14 viktigaste vilda växterna i Sverige i en överlevnadssituation. Vill dock påpeka att det tydligen är lätt att förväxla med sprängört som också finns i leriga, grunda vatten, smakar gott men är väldigt farlig att äta.

Vi behöver några timmar till innan vi kan anse oss klara, och kanske måste vi ge oss ut några gånger till med röjsågarna.

Men i kväll är det nog några som somnar gott, ovaggade och nöjda och som kommer drömma om en massa vass.