0

Granbarkborrens framfart

Vanligaste frågan som vi får är hur det går med våra solceller, du kan läsa vår halvårsbetraktelse här.

Som nummer två kommer frågan hur det är med granbarkborre-angreppet.
Och svaret är att vi har klarast oss riktigt bra, vilket tyvärr är långt ifrån alla skogsägare som kan säga.

Den varma sommaren 2018 var ytterst gynnsam för granbarkborren. I vanliga fall svärmar den en gång men nu kunde den svärma två gånger. Den torra sommaren hade gjort många granar mycket stressade vilket gjorde dem också mycket sårbara. 3–4 miljoner kubikmeter gran angreps av granbarkborren 2018. Under sommaren 2019 svärmade ännu många fler och då många granar dessutom fortfarande led av torkan så har årets angrepp varit nästan dubbelt så stort. Denna endast 5 millimeter lilla insekt har visat sig kunna åsamka skador under 2019 för ett uppskattat värde av 3 miljarder.

 
 

Men granbarkborren har också många fiender som tex hackspettar och andra insekter som äter granbarkborren, och allt eftersom så gynnas ju även de vilket gör att naturen själv ser till att bryta denna ökning.
Skogsstyrelsen ekolog menar till och med att en skog som alltid har en del granbarkborrangrepp står sig betydligt bättre rustad när sådana här stora angrepp kommer efter en torrsommar. Och torrsomrar kommer vi få se fler av.

Vi bad våra skogsgubbar komma ut och ta en titt på vår skog och till vår glädje så konstaterade de att vi hade inte mycket angripet. Vår skog är till stor del en blandad skog vilket stoppar granbarkborrens framfart mot tex i en tät granskog. Vi har lämnat en hel del döda träd kvar i skogen med principen att en skog bör ha 20 % död ved. Flera av de granar som var angripna och döda redan förra vintern lämnades kvar. Detta har lett till att vi har haft en gynnsam miljö för granbarkborrens fiender.

 
Nu kunde vi istället lägga fokus på att ta bort granar som vi länge tyckt stått på fel plats, sk hällmark som är bättre för tex tallen. Vi förväntade oss en hel del dålig gran här men så var inte fallet så granarna har antagligen mått mycket bättre än vad vi trott trots allt. 
  
Nu bekymrar sig skogsindustrin för vad denna onormalt milda vinter skall ge för effekt. Granbarkborren tror man eventuellt inte mår å bra av fukten och det milda vädret, men det gör inte heller granen. Den får inte vila ordentligt och blir åter stressad. Effekten av detta återstår att se.

Allt detta har lett till en stor efterfrågan på löv. Nu vill skogsägarna plantera löv istället för granen som påverkas av stormar, torka och granbarkborre. Björken växer snabbare och deras djupa rötter håller emot bättre mot både stormar och torka.
Och skogsstyrelsen går nu ut med förslag till skogsägarna hur man rustar för klimatförändringar som tex mer blandskog som bättre står emot insektsangrepp, storm, torka och brand, se till att du har rätt träd på rätt plats och återställ våtmarker. Skogsägarna har en del att jobba med. Själv känner jag mig ganska förnöjd då jag tycker vi är på god väg.

 
Bankeböte blandskog granbarkborren hållbartskogsbruk klimatanpassat skogsbruk