Varför en våtmark?
Historia
I alla tider har marker dikats ut för att leda bort vatten från jorden som skulle odlas. Men ju fler människor vi blev ju mer odlingsbar mark behövde vi och under 1800-talet så utfördes stora sjö- och havsvikssänkningar och staten gick in med bidrag till utdikningar eller var själva arbetsgivare och lät tex arbetslösa gräva diken, sk Krondiken.
Detta ledde till att våra våtmarker nästan försvann på sina håll, i vissa slättbygder försvann upp emot 90% av våtmarkerna.
Vårt område verkar dock aldrig ha blivit någon lyckosam åkermark. Min farfar hade inga minnen av det och det finns inga tecken på att det verkligen användes som åkermark. Här fick korna gå och beta och när inga kor mer betade där så blev det ett stort vassområde.
Starten
Men just detta projekt började egentligen då vi hade besök av en ekolog. Vi hade några funderingar på om vi kunde få till en gäddvåtmark någonstans. När vi kom till vårt vassområde så kunde han se många möjligheter. Han gick hem och räknade på tillrinningen av vatten från skog och mark, tog en första kontakt med Länsstyrelsen och några månader senare var Länsstyrelsen här för att ta en titt. De åkte härifrån med närmast en uppmaning till oss; vi ser goda förutsättningar så vi tycker absolut ni skall söka bidrag och se om det inte går att göra något av detta.
Dock var det inte helt självklart vem som kunde söka det bidrag som fanns tillgängligt, vi behövde en förening för det enklaste och snabbaste sättet.
Tack vare stor förståelse och hjälp från vårt fritidshusområdes samfällighet så satt bidraget till förundersökning innan årets slut på vårt konto och vår nya vän Jonas har nu under hela våren sett på möjligheter och hot i en förundersökning.
Vad är en våtmark?
För att citera Naturvårdsverket: ”Våtmark är mark där vatten under en stor del av året finns nära under, i eller strax över markytan.” Med andra ord ser du inte alltid vattnet, men den största delen av vegetationen som finns där tycker om vatten. Men även utdikade havsvikar och sjöar räknas som våtmark.
Varför är våtmarker så viktiga?
Varför lägger vi tid, kraft och pengar på att återställa dessa våtmarker?
Många djur och fåglar som levt i dessa områden har kraftigt minskat. I sådana här våtmarker finns en enorm artrikedom och de är så viktiga för den biologiska mångfalden.
En gäddvåtmark bidrar till en mängd olika ekosystemtjänster som ett BB för gäddor och andra fiskarter, ett område med många olika miljöer för fåglar, groddjur, insekter och andra djur.
Ur ett klimatperspektiv fångar en våtmark upp fosfor och kväve som annars skulle rinna ut i Östersjön. Den reglerar också vattnet i landskapet både när det finns för mycket eller för lite av det och med fler våtmarker stärker vi också grundvattennivåerna.
En våtmark binder också en massa koldioxid precis som våra skogar och hav gör. De utdikade områdena har lett till att det blivit stora koldioxidutsläpp och med en relativt enkel och billig metod stoppar vi det läckaget när torven i dessa områden åter blötläggs
Vad händer nu?
Det finns mycket som det behövs ta hänsyn till, var skall vallarna ligga, hur höga och breda skall de vara, placering av munken eller vattenregleringsdammen. Skall det vara en vattenspegel eller inte, skall det bli en översvämningsvåtmark som är anpassad så att gäddorna vill använda det som barnkammare? Finns det någon risk att någon granne eller vägar drabbas, är tillflödet av vatten tillräckligt, skall vass sparas (många fåglar gillar också vass)? Kan kossorna gå ut på bete under sensommaren?
Vi får återkomma med del 2 i denna historia.