0

Från 500 % till 0%

Tänk att man skulle få uppleva historiens högsta ränta och den lägsta räntan. För 22 år sedan fick Sverige sin högsta ränta på 500 % och i tisdags fick vi historiens lägsta ränta på 0 %.

 

Då för 22 år sedan rasade en bank och finanskris och i dess spår hade vår valuta rasat i värde. Valutan var då inte fri utan bunden till olika valutakorgar. Riksbankschefen Beng Dennis sa att det inte fanns några gränser för hur långt Riksbanken var beredd att gå för att försvara kronans fasta växelkurs och värde. Men vid 500 % lugnade det ner sig och efter 3 dagar kunde man backa ut till 50 %. Vi fick lov att släppa vår valuta fri och räntan sjönk ytterligare 25 % ganska omedelbart. Vi hade då flera vänner som var på väg att köpa sitt egna belånade hus. Flera hamnade på räntor på 11-12 %, någon till och med band sin ränta på 15 %. När vi sedan köpte vårt hus 1,5 år senare och fick en ränta på 8 % var vi nöjda.

 

Så fick vi då i tisdags historiens lägsta ränta på 0 %. Åsikterna om detta är många och alla anser kanske inte att det är det rätta. I dag vill Riksbanken öka konsumtionen och nå det satta inflationsmålet på 2 %. Men eftersom vi inte är ensamma utan lever i en ytterst global värld så kan vi fortfarande köpa billiga importerade varor och bensinpriset sjunker och det kan inte våra räntor styra. Kritikerna tror att detta istället kan blåsa upp bubblor och att vi överbelånar oss.  De kritiska rösterna muttrar om att detta är nästan lika desperat som när räntan höjdes till 500 %.

 

 Men det är bara att njuta, billiga varor från Asien, billigt att bo och trots allt har 92 % av oss jobb. Men det bästa man kan göra är kanske att ta den insparade räntepengen och amortera ner sina lån, man vet ju aldrig, det osannolika kan ju hända igen att vi åter får en ränta på 500 %.

.