0

Gula gräsmattor, grönt vatten och prasslande bruna björkar - framtidens sommar redan här?

Vaknar varje morgon med klarblå himmel och en strålande sol, termometern visar 20 grader innan klockan är 8. Väderprognoserna är som en repris från dagen innan. Metrologerna kan inte se något regn på ingång. Efter två och en halv månads sol och torka är gräsmattorna inte gula längre, de är knastrigt nedbränt bruna och du måste ha skor på dig för att kunna gå på dem. Björkarnas sus har övergått till björkarnas rasslande med sina nu helt bruna, torra kronor.

 
Förvisso finns det ännu de som tycker att bruna gräsmattor får man ta för att kunna njuta sol och bad och säkerställa kvällens grillning. Medan andra har suckat tungt sedan i mitten av maj.
Tredje torrsommaren på raken, hade detta varit för hundra år sedan hade vi kallat det för nödår.

Det brinner i alla län utom i fyra, 70 bränder i skrivande stund. Brandmännen går på knäna, finns inte tillräckligt med folk trots att hemvärnet och frivilliga gör vad de kan, de som jobbar är snart slut och även utrustningen börjar ta slut. Själva går vi nu ständigt med en lätt bävan, tänk om det är vår tur nästa gång?

Böndernas vanliga gnäll övergick för fler veckor sedan till någon form av panik. Tror att de flesta av oss fattar att det är allvar. Det finns inget bete kvar och fodret kommer inte räcka över vintern. Torka i hela landet och i våra grannländer, gör att det är svårt att hitta foder. Djur måste börja slaktas men slaktköerna sträcker sig långt in på nästa år och bönderna är förtvivlade, ingen vill se sina djur svälta ihjäl. Att slakta hemma är inte tillåtet förutom till dig själv och det räcker inte till. Gäller att hitta mindre slakterier som är godkända och sedan börja sälja kött själv. Det som inte kan säljas får slängas/brännas eller gå till biogas. Hittar du inte slakterier får man börja skjuta djuren och elda upp köttet. För att få döda djur hämtade på gårdarna var det veckolånga köer redan i vintras, så nu är det nog inget alternativ längre.
De flesta livsmedelsfirmorna köper in mestadels svenskt kött redan idag medan våra landsting och kommuner inte gör det. Så nu hoppas vi att pressen på dem gör att även de köper av det svenska överskottet som kommer bli.

Hästnäringen har också panik, av samma skäl finns det än mindre foder till hästarna då bönderna inget kan sälja. Foder som finns blir det budgivning på och jättedyrt. Vilket gör att det kommer kosta stora pengar och ge en massa ångest att hålla hästar den närmaste tiden.

Skördarna är 50-70 % mindre än de brukar. Och det finns inga lager och förråd att ta av då vi alla levt on the edge, bönder så som Sverige i stort.

Just de kossor som går och betar hos oss lider ingen nöd, kallar dem "all inclusive korna", de trycker i sig av frukostbuffén och sen försvinner hela flocken ner till badet och ligger där i havsbrisen till framåt fem-sex tiden då alla kommer samtidigt tillbaka. Sen är det ett ständigt ätande fram till skymning då drar de sig upp till apelträdet och vilar där över natten. Nästa dag samma sak.
 

Grundvattnet sjunker fort nu, vattningsförbud och restriktioner.
Algblomningen kom som ett brev på posten, värmen gjorde att dessa giftalger fick ny fart och kom upp till ytan. Och så pålandsvind som ger badtemperatur i vattnet men en grön sörja inne i vikarna. För oss vuxna går det ju bra att hålla igen munnen men speciellt trevliga bad är det inte. Hundar och barn skall inte bada alls.

Metrologer och klimatexperter duckar för frågan, kan inget säga om detta är klimatförändring eller extremväder då det är för få utfall att döma ifrån. Men måste ändå medge att extremväder kommer oftare och oftare och det beror på klimatförändring. Kanske vi inte längre kan prata om normalväder utan vi får vänja oss vid att ständigt hantera extremväder?
Varje år blir det varmaste året, isarna i Arktis smälter och förändrar natur, miljö och livsförhållanden. Översvämningar i Japan, torka och kraftigt ökade temperaturer i arabländerna, ökade monsunregn i Sydostasien. Det känns snarare som att det går fort nu.

I den politiska debatten hörs inte mycket klimatångest, och det som diskuteras är att förhindra en möjlig framtida klimatförändring. Vi måste förutom framtidens förändringar diskutera katastrofåtgärder för den förändring som redan skett. Hur hanterar vi vattenförsörjningen och vårt grundvatten, vad kan vi göra för att förbereda oss för stora bränder, vi måste börja spara i ladorna för krissituationer både vid torka och ihållande regn, krisplaner för att hantera hus, gator och hela samhällsfunktioner vid svåra och stora översvämningar, hur hjälper vi gamla och sjuka i extrem värme.

Även om jag håller mig inomhus mesta tiden i draget mellan två öppna dörrar så är kvällarna härliga, sitta ute till tolv på natten i känning och shorts, och som någon sa; rödvinet håller rätt temperatur fram till nio.
Medan vi väntar på att regnet skall komma (för någon gång måste det ju komma?!) så försöker vi göra det lilla vi kan. Vi hjälper vår arrendator att sälja kött. 20 djur räknar han med måste bort för att han skall klara att försörja sin besättning. Han låter trött, som alla andra bönder så jobbar han och oroar sig för mycket. Det minsta vi kan göra är att hjälpa. Snart har vi sålt 4 stycken ungdjur. Många ser en bara möjlighet att få köpa billigt bra svenskt kött, slaktat och hanterat i närområdet.

Vill du köpa kött så hör av dig så förmedlar vi kontakten.

Allt är inte visset och trött, ängsblommorna som tål torka väldigt bra frodas på gräsmattor, i vägkanten och på fält som brukar klippas men som inte görs nu.