2

Var kom tomten ifrån eller 65 år gammal oöppnad post

Krävs en litet förtydligande av förra inlägget. Har fått så många frågor; Var kom tomten ifrån? Satt pjäxorna i innertaket? Hur kunde en stol komma ner, komma från vad?

På varje sida av de två rummen på övervåningen är en vind, sk kattvind. Ovanför köket så går det först en kattvind och sedan kommer en del av rummet på övervåningen som sedan fortsätter ovanför vardagsrummet och så kommer den andra kattvinden över den andra sidan av vardagsrummet. Den delen av vinden är en vanlig förrådsvind med lådor, garderober och hyllor. Den andra kattvinden ovanför köket har bara använts för förvaring av en del få saker men där gick en massa rör. Det vattenburna värmesystemet hade ett expansionskärl på övervåningen, dessutom var det ett praktiskt ställe att dra rör. Vi hade tex varmvattenberedaren här upp när jag var riktigt liten. Men dessa rör kunde också lätt frysa så det var noga att isolera, därav mycket extra isolering samt att man använde sig av tex gamla rockar och mattor. Om stolen var för att tynga ner isoleringen eller bara att det var ett bra ställe att förvara den på, det är lite oklart.

 Jag väljer att se det som massor med möjligheter
 

Hängaren jag hittade har nog suttit där upp på väggen och därpå hängde pjäxor, som ju användes några få dagar varje år. Tomtedräkten var också perfekt att hänga där då jag och Anna absolut inte fick gå in på denna del av vinden. Där hängde den väl dold till nästa jul. När hängaren lossnade från väggen är det nog ingen som vet då den vinden besöktes ytterst få gånger under senare år.

 
 

Nu är i alla fall innertaket borta och stockarna framme. I helgen fick vi hjälp av både Kenneths bror Micke och så Anders. De har jobbat på så bra att hela vardagsrummets innertak nu också är borta. Massor med spån och oerhört dammigt, vi kommer hitta rester under en lång tid framöver. Men här fanns inte så många överraskningar förutom en del gammalt papper och delar av tidningar.

Ett brunt kuvert som inte ens har öppnats ramlade ner. Det var ställt till Herr Lantbrukare Erik Pettersson Bankeböta Långrådna och har 10 öres frimärke med en backhoppare. Kenneth tog sig friheten att öppna det. Det var ett reklamutskick från Friströms färghandel. Ett reklambrev som skrivits manuellt på maskin och så några tryckta reklamblad. Man ville föreslå Erik Pettersson att måla om huset. Priset på linoljefärg har sjunkit detta år. Så en bilagd broschyr om Grön Cuprinol följer med, som ingående beskriver dess fantastiska egenskaper att förhindra trä att ruttna. Tillverkad av Bönnelyche & Thuröe i Malmö står det längst ner. Detta skulle senare bli BT Kemi och flytta till Teckomatorp. Ni som kommer ihåg vår nutidshistoria minns hur skandalen avslöjades när man 1977 fann en massa gifttunnor med ogräsgift nedgrävda runt om i deras område. Saneringen pågår fortfarande. Märket Cuprinol finns kvar men idag säljer man vanlig färg och olja, och det är helt förbjudet att använda sådana ämnen som du då hittade i detta fantastiska träskyddsmedel som Friströms gjorde reklam för. Även Friströms färghandel är borta sedan många år.

 

 

Snart har vi rivit färdigt och kan äntligen börja bygga upp något. I veckan skall fönster och dörrar beställas och det är dags att börja fundera på vilket kök vi skall ha och vilket handfat och kakel som vi skall ha i badrummet.