0

Att vara eller icke vara ett ogräs eller Blommor och bin och lite guldvatten

Hela veckan har jag pga förkylning gått på halvfart och känt mig trött och lite eländig. Men till lördagen piggnade jag till och fick ganska mycket gjort ändå. Det har gått i gräsets tecken. Rensat bort ogräs, sått nytt gräs och klippt gräs.

Ogräset verkar inte ha tagit allt för stor skada av dessa torra månader, här fanns förstås både maskros och svinmålla men också sådant jag inte har en aning om vad det heter och ibland inte ens är säker om det är ogräs eller något som rymt från mammas tidigare rabatter.

 
Man blir lite filosofisk när man går där, vad är det som gör att ett ogräs blir ett ogräs? Ja det är nog snarare dess placering än något annat. Man vill själv bestämma vad man vill ha i sin rabatt och det som kommer objuden är då det vi kallar ogräs. Får mig att tänk på Elsa Beskowsagan som jag hade i en bok när jag var liten, trädgårdsfesten där ogräset inte är bjudna men kommer ändå.
Tex är ju blåklinten ett ogräs i vissa sammanhang fast vi tycker den är så fin på vår äng. Vi stannar gärna och plockar en bukett från åkern i midsommartider medan för bonden som skall skörda åkern senare är det ett ogräs som tar plats från det han vill ha där.

Och flera ogräs är ju ätbara vilket vi har tappat kunskapen om helt. Som maskrosor och nässlor tex men har lärt mig i sommar att även svinmållan är ätbar, kan användas som spenat. Har gjort både pesto och sauce Verte utan att någon märkte något. Rödbetsplats är också fullt ätbara även om man kanske inte skall äta så mycket eller ge de minsta barnenen pga att den innehåller nitrater. Gjort grönsakspaj och blandat blast, rödbetor, morötter och lök, blev hur bra som helst.

 
 

När ogräset var borta och gräsfröna i jorden tog jag lunch, gick och klippte av ett stort knippe mangold som jag förvällde för att ha i frysen. Man får kanske hylla ogräset lite tänkte jag och repade även av lite svinmålla. Rester på ris med linser och så mangold och svinmålla uppstekt med vitlök och så lite fetaost och picklad rödlök blev en utmärkt lunch.

 

Men vi skall även fylla frysen med kött. Vi har förmedlat nästan fyra stycken djur åt arrendatorn Kalle. Och i fredags så kom vårt egna kött. Det skall bli härligt att ha bra ekologiskt kött i frysen och inte behöva leta i affären efter det under vintern. Vi kan blanda vegetariska måltider med bra köttmåltider, och blanda ut köttet med grönsaker och annat så kommer det räcka länge. Precis som vi vill ha de.

 

Även lite äpplen fick jag levererat till köket. Det blev både äppelkompott på yoghurten och äppelkaka och så kan jag stoppa några påsar skivade äpplen i frysen för att göra mos eller kompott av under vintern.

Ute är det dock lite sommar kvar. Kenneths honungsört som han sått i omgångar hela sommaren blommar fortfarande. Några bin och även en och annan humla jobbar ännu hårt med att flyga från blomma till blomma. Vilken dragningsväxt detta är. Det har fascinerat oss och alla andra som har sett dem. Det har varit upp till 40-50 stycken humlor samtidigt i rabatten. Olika sorter och sorter vi aldrig tidigare sett i trädgården, vi tror till och med det kan varit vallhumlor som var där. Vill du ha humlor och bin i din trädgård så ska du så dessa Honungsört, lätt att driva upp och många tillsammans är de  också ganska fina. Och efter blomningen myllar du ner dem som gödsling.

 

Även lavendeln blommar fortfarande och en och annan humla studsar mellan blommorna.

Och hos mamma blommar det fortfarande för fullt i rabatterna, så som de gjort nästan hela sommaren. I våra rabatter finns inte mycket kvar så man får gå upp till henne och plocka ihop en fredagsbukett. Ja det är väl så att gammal är äldst.
Hur gör du undrar jag, hon skrattar och säger Guldvatten. För dig som inte vet vad guldvatten är så är det morgonurin utspätt med ca 10 delar vatten. En gammal väl beprövad metod. Så till nästa säsong så får Kenneth kissa på potta på morgonen!