0

Kungen eller skurken, utrotas eller sparas.

Jag har gått all in på att laga mat med nässlor. Jag har lagat nässelsoppa, nässelsås, paj med nässlor och nässelolja. Serverat till hjortkött och pasta. Jag har plockat och fryst.

Att gå ut och rensa rabatten och istället för att kasta nässlorna på komposten så tar man in dem i köket och lagar mat med dem, det är något vacker med det. Ja och dessutom är det vackert, men alltså, nässelsoppa med ägghalvor är ju som en tavla i sig. 

 

 

Och nej det är inte omständligt. Handskar på (och långärmat!), repa av bladen (de nya späda tar man hela) och skölj ordentligt. Förväll igenom att låta dem koka 4-5 minuter och häll av i ett durkslag. Sen är det bara att använda dem till vad man vill. Kan ersätta spenat i de flesta rätter så jag tänker varför lägga ner arbete på att odla spenat, hela syrenhäcken är en stor ”odling”.

Dessutom kryllar det av nyttigheter i dem, så här på våren/försommaren är det massor med C vitamin men även B och A vitamin. Nässlan har länge använts som medicinalväxt. Den anses vara vätskedrivande, hjälpa mot problem i urinvägarna och vid infektioner och inflammationer.

Nässlor innehåller mycket magnesium, zink och kalcium vilket hjälper kroppen att reglera blodtrycket och ämnesomsättningen. Dessutom hjälper både vitamin B1 och B5 till med förbränning.

De kan användas vid ansiktsmasker och ångbad då de är bra för huden och avkok av nässlor skall man tvätta håret med då det skall ge glansigare och blankt hår.

Men bäst av allt är ju nässelvatten som näring i trädgården. Jag har inte kommit dit ännu, känns lite småbökigt för mina små lådor.  Och så skall det tydligen lukta förfärligt.  Men tanken lockar att kunna vattna sina växter med vattnet av nässlor som anses vara ogräs, enkelt och billig metod.

Har man efter allt detta ändå en massa nässlor kvar i trädgården så behöver man inte rensa bort alla. Varje trädgård behöver ett rejält nässelstånd för insekter och fjärilar. De brukar kallas fjärilsdagis för här växer nässelfjärilens larver upp till vackra fjärilar.

Visst den bränns alldeles ruggigt och den är inte vacker, men oj vilka många härliga naturliga egenskaper den besitter. Den blir lite av ”kung” i trädgården, fruktad och aktad men massor med kraft som är god.