0

Nu vänder det och ljuset kommer tillbaka

Julfriden har sänkt sig över Bankeböte, granen är klädd, allt är fridfullt och stilla, glöggen i muggen har svalnat något medan Jussi och Nat King Cole vaggar oss in i julstämning.
 
 
 

De senaste veckorna har varit tunga och slitsamma. Husrenoveringen är lite av 24/7. Om vi inte är på plats, vilket oftast Kenneth är, så letar vi efter det rätta materialet, diskuterar pris, gör beställningar, mäter, mäter fel och gör om. Däremellan finns det alltid med i tanken och i drömmen. Vi lyckades inte ens gå på begravning utan att passa på att innan åka in till IKEA och plocka upp ett köksskåp som fattades och mellan begravning och smörgåstårta hinna åka till färgbutiken och hämta tapeter och färg.

Det har inte känts som det hänt så mycket de här veckorna trots att snickarna varit där hela dagarna. Det är många timmar som läggs på mycket som inte syns. Bärande balkar skall stöttas, väggar som skall rätas, isolering som skall in i väggarna och skivor skall sättas på väggarna.

Vi har mest städat och burit bort och sorterat, grävt och grävt igen och flyttat kartonger.
Vid familjens stora röjning av vinden så sa man oss att vi kunde ställa in saker på det vi kallar kontoret och är nästan det enda rummet som inte rörts (nästan inte rörts), men vi fick lov att hålla en gång öppen in till garderoben på höger sida då de fortfarande jobbade med taket vid kattvinde över köket.
Någon vecka senare så kom kontraordern att eftersom rörmokaren skulle komma in på kontoret med rör till elementet så måste vi flytta bort allt från vänster till höger sida på kontoret, men vi kunde fylla garderoben. Jag lade ner några timmar och stuvade garderoben full och ställde in alla tavlor. Ytterligare någon vecka senare så kom ny kontraorder, allt måste bort från garderoben och flyttas bort mot vänster igen då man beslutat att en elcentral vore bra att ha i garderoben. Där någonstans tror jag Kenneth tappade lite av orken. Han gick lite från glädje och förväntan till trötthet och uppgivenhet.
Snart är det dags för rörmokaren att sätta elementen på plats på kontoret och då gissar vi ska allt flyttas igen. Så idag började jag o Angelica flytta över så mycket vi kunde till den ”gamla” viden som nu har fått benämningen klädkammare (wow, sa Angelica du har fått en walk in closet, ja sa jag lite förvånat, har jag inte tänkt på men när du säger det).

Taket i vardagsrummet har alltid svajat lite, när innertaket revs så kunde snickaren konstatera att balken sviktade och att utbyggnaden över rummet egentligen inte hade tillräcklig stöd. Så som snickaren sa att om detta nu funkat i så många år skulle det nog kunna göra det ett tag till men det kändes kanske lite dumt att chansa. Man försökte nu att lyfta upp balken via stöd underifrån och då måste väggar uppe vid vinden rivas för att kunna lyfta balken. Anders i Vallby fick smida ”skor” som sedan den gamla balken fick vila i. En ny stor balk sattes in vid vinden och som dessa skor förankrades i.

 
 

Men nu börjar detta skedet ta slut, nu är taken och golven på plats. I veckan så levererades både kök, dörr och fönster. Fönstren har satts på plats och vi skall försöka ägna julledigheten åt att sätta ihop köksskåp och måla i köket för att förbereda inför att få köket på plats efter nyår. Kakel är beställt och vi får  funderar på tapeter och färger.

 


Vi kan nog säga så som snickaren sa inför senaste byggmötet, det börjar nu faktiskt dra ihop sig. Snart skall påsen i alla fall börja knytas ihop.

Ljuset har vänt tillbaka och vi går nu mot ljus och vår och tänker att nästa år då kommer allt rulla på för då har vi vänt skeppet mot ny riktning och kan fylla våra segel.

Men nu tar vi jul och vilar några dagar. God Jul önskar jag och Bankeböte.