0

Förundersökning av en våtmark, del 2

Under vårvintern och våren har Jonas Edlund på Litoralis Natur AB undersökt förutsättningar för en våtmark.

Ni kanske tänkte som vi, hur svårt kan de va, täpp igen och du har en våtmark? Men det visade sig vara betydligt mer.

 

rutsättningar
Första frågan som granskas är tillrinning, alltså hur mycket vatten kan det komma från omkringliggande mark och skog. Via en höjdkarta beräknas avrinningen, alltså hur stort område som faller mot vårt tänkta våtmarksområde. Det visar sig vara 63 hektar. Det behövs då också analyseras vilken jordart det är.

Sen skall även hydrologifrågor ses över, tex hur mycket nederbörd som kan beräknas.  Havsvattenståndet är en annan punkt att analysera, både historiska data och vad klimatförändringarnas förhöjning av vattenståndet kommer innebära. Måste också kartläggas hur vattnet rinner ut från området idag.

Dessa värden visar att det finns goda förutsättningar för en grund översvämningsvåtmark. Att också få fiskreproduktion, en sk gäddvåtmark, är dock tveksamt då vattentillrinningen inte är tillräcklig.

Men det finns naturligtvis en rad fler frågor som måste ses över tex vilka fastigheter som kan drabbas, vad marken använts till runt området och hur det kan beröras, finns det vägar, avlopp eller ledningar som kommer beröras? Berörs strandskyddet och finns det biotopskydd eller fornlämning att ta hänsyn till.

Inget av det sistnämnda finns att ta hänsyn till men det finns en rad andra punkter som måste ses över och eventuellt åtgärdas som tex avlopp som ligger för lågt, en ledningsstolpe som bör skyddas, att vall läggs så inte väg översvämmas på våren, en fastighet som kan drabbas.

Vi gränsar också till Arnö naturskyddsområde som nu sedan ett par år är ett Natura-2000.
Natura-2000 är ett nätverk av skyddade områden över hela Europa som betraktas som särskilt skyddsvärda. Dessa områden skall bevaras som representativa naturmiljöer och dessa områden får inte förändras utan särskilda beslut av Länsstyrelsen som har hand om Natura-2000.
Så även den påverkan är något att ta hänsyn till, eller allternativt inkludera.

Förslag
Förslaget nu är att lägga vall och en sk munk vid diket som vattnet i dag rinner ut ifrån, det rinner då dock även in vatten från havet via detta dike. En munk är en form av ventil som då kan stoppa vatten men den kan öppnas och släppa igenom vatten, ut från våtmarken.
I ett av förslagen omfattas även en gäddvåtmark, och eftersom tillrinningen inte är tillräcklig och munken stoppar en del av inflödet så behöver en solcellsdriven pump pumpa upp vatten till våtmarken. Sedan byggs en fiskväg runt om munken så fisk kan vandra upp.
Om Länsstyrelsen vill inkluderas Natura-2000 så föreslås en kortare vall byggas.

Omlöpe för fisk vid anlagd våtmark Uttervik (Nyköping)
 
Förslagen och utredningen är nu lämnade till Länsstyrelsen som ser positivt på detta, de verkar också vara eniga om att Natura -2000 skall ingå i projektet. Men de vill nu själva gå igenom vissa beräkningar samt att vi kan påvisa lösningar på några av de problem som visat sig i utredningen.

Så både vi och Länsstyrelsen jobbar vidare med saken.