0

Att förbruka mer än man har eller Hoppas det finns fler jordklot i världen

Mitt ibland helgens nätläsning om debatten kring flygskatt och några kloka ord om att du som verkligen vill gör allt för dina barn kanske skall avstå Thailandresan, så hamnade jag på sidan Klimatkontot. Där kunde jag göra en test av hur mycket koldioxid jag är med och släpper ut. Några snabba frågor om Mat, Bostad, Konsumtion och Resor. Blev inte så förvånad över resultatet, men det blev ändå lite att fundera på. 

Kategorin konsumtion är inga problem och har aldrig varit. Jag är en urusel shoppare. Har alltid varit. Uppdatera garderoben med lite nyheter då och då och ny jacka för att det behövs, är tråkig och köper hellre det praktiska än det nya roliga. Den nya elektroniska har heller aldrig intresserat mig så mycket. Sällan som fåtöljer och kuddar byts ut. Från skåpen plockar jag in och ut gamla ljuslyktor med 20 år på nacken. 

På kategorin mat blir det godkänt. Och det känns bra att det efter en ihärdig kamp under säkert 6-7 år faktiskt gett resultat, en kamp för att minska köttkonsumtion, försök att använda rester och inte kasta så mycket mat. Allt handlar som så många gånger bara om vana och inövade beteendemönster 

Bostad finns det ju lite att jobba på, och det är klart att vi bor alldeles för stort och dessutom både lägenhet och ett hus på landet som används flitigt även under vintern Men förändring kommer och här har vi ju så många tankar om ett hållbart boende.   

Det är resorna som är boven. Trots att jag åker tåg, går och cyklar så mycket.
Jag noterar att under det senaste året har jag inte flugit privat någon gång. Däremot i jobbet, så 6 timmar flyg fyller jag i. Dieselbilen känner jag blir jobbig redan när jag bockar för den, det här är ett dåligt samvete.
Mot mina övriga kategoriers staplar på utsläpp mellan 0,9 och 1,5 ton så far nu stapeln upp direkt på över 4 ton utsläpp. Uff!!
Ok vi har ju faktiskt det senaste året bara tankat förnybar diesel från Preem, Svanenmärkt och med en nästan halvering av koldioxidutsläpp. Finns inte som val här bland snabbfrågorna så jag minskar körda mil med ca 35 %. Stapeln sjunker ner till 3.



Ok vi gör en test och ser vad händer om jag väljer elbil. Nu ramlar stapeln ner på 2. Det är inte helt utan frågetecken att byta till en elbil, för den storlek vi behöver går det åt stora mängder energi att tillverka och sen är det av stor vikt vilken el man tankar med, ful-el kommer ju inte att ge önskad effekt. Men signalen är tydlig, med en elbil är du nere på en hållbar nivå.

Många av mina vänner och även vi tidigare år, reser minst en långresa till typ Thailand och så en weekendresa typ Barcelona. Vilket jag också tror att många andra medelklassens svenskar gör
Jag gör ett nytt test och anger nu flygtid 33 timmar. Oj, trots att valet elbil står kvar så hamnar stapeln på över 5. Om jag lägger tillbaka dieselbil är stapeln uppe på över 7!!!

Stirrar lite matt på mitt test. Inte ens om jag väljer veganalternativet och anstränger mig till max med att leva så miljövänligt det bara går, kommer det inte ge mig så mycket mindre utsläpp att jag ens är berättigad att flyga till Barcelona. Ja inte ens att flyga till Malmö.

Vår planerade långresa har vi förvisso miljökompenserat. Nej inte charterresornas rabatterade 172,50, utan vad det faktiskt kostar att släppa ut all den koldioxid vi kommer bidra med på denna resa. Detta har beräknats till ca 5 000 kr. Nu gick dessa pengar tydligen till något solenergiprojekt i Kina, en bra, god och välbehövlig åtgärd, men våra flyg kommer ju likt förbaskat släppa ut en massa koldioxid.

Staplarna stannar kvar i huvudet under hela hundpromenaden. Jag som älskar att resa men inser att det inte är hållbart att flyga och definitivt ej försvarbart.
Den föreslagna flygskatten är nog absolut nödvändig, vi måste betala vad det faktiskt kostar att nyttja världens resurser. Och oavsett vad politikerna i Norrland hojtar om så är den föreslagna skatten löjligt liten och kommer ju inte ge någon skillnad i flygtimmar.

Kanske vi skulle ha medborgerliga miljörätter som delas ut säg var femte år. För att medborgaren skall få köpa produkter och tjänster med högt koldioxidutsläpp måste man lösa in sin miljörätt. Sen väljer du själv om du vill åka till Barcelona vartannat år eller till Thailand var fjärde år. Det är upp till var och en hur man använder dem.

Jag tänker på artikeln jag läste om att vi gör allt för våra barn, håller nog med artikelförfattaren att om vi nu gör allt för våra barn skulle vi hoppa den där Thailandsresan i jul så att vi kan bidra till möjligheten att även våra barnbarn och barnbarnsbarn får känna något av det vi kallar julefrid.

Själv undrar jag lite försiktigt, var kan jag köpa nya jordklot? Det ser ut som jag behöver en 2-3 stycken till?

Test själv?

http://www.klimatkontot.se/