0

Pepparkaksgubbar eller icke pepparkaksgubbar det är frågan

 
Helgen har ägnats åt julförberedelse och julmys. Jag inledde lördagen med att baka saffransbröd för att sedan fortsätta att med mamma fara på julmarknader i bygden. Det är lite trevlig att gå runt och smaka äppelglögg och björksavglögg och honung från trakten. Man möter alltid några man känner eller som mamma känner. Och så hittar man en och annan julklapp.

Tillbaka igen satte jag en pepparkaksdeg, det har inte hänt sedan barnen var små.

Familjen har fått en årlig tradition i att leta pepparkakor utan palmolja.
Det är en utmaning även om det dyker upp någon palmoljefri sort varje år. Jo jag vet att det finns palmolja i väldigt mycket mer än pepparkakor tyvärr, men det var nog detta med pepparkakor som blev ögonöppnaren. När vi började lyfta på burkarna och leta pepparkakor utan palmolja så insåg vi att det var svårt att hitta. Vi hittade goda ekologiska pepparkakor från Nyåker men med palmolja i vilket vi tyckte var lite konstigt. När jag skrev och frågade så fick jag svaret att det inte var möjligt att konkurrera med palmoljefri då de skulle bli allt för dyra, men att de hade det som målsättning. Det målet har de fyra år senare ännu inte nått. Men ekologiska det var tydligen möjligt att konkurrera med? I år hittade jag ekologiska fairtrade pepparkakor från Kisa, men vad trevligt tänkte jag tills jag insåg att de innehöll palmolja, och den var inte ens certifierad palmolja?!? Vet inte om de var goda för de fick inte följa med hem.

Vad är palmolja?
Palmolja utvinns från frukten på trädet Oljepalm. Trädet kommer ursprungligen från Afrika men odlas nu i andra tropiska delar av världen i synnerhet i Indonesien. Av frukterna får man en olja som raffineras till matolja och av kärnorna utvinner man ett fett.

Vad används oljan och fettet till för produkter?
Kakor, godis, choklad, flingor, popcorn för mikron, tvål, smink, ljus, hundmat och färdiglagade livsmedel. Restprodukten används till djurfoder.  50% av det EU importerar går till biobränsle.

Varför används palmolja?
Det har en halvfast konsistens som behövs för många produkter som tex choklad, det har neutral lukt och smak och går bra att lagra. Dessutom kräver odlingarna mindre vatten, gödning och bekämpningsmedel än andra oljeväxter. Och det är ett billigt alternativ.

Varför är det dåligt?
Vi skövlar stora mängder regnskog för att odla dessa Oljepalmer. Detta innebär att tex orangutangen och andra levande djur trängs undan och även människor trängs undan. Orangutangen är tex på väg att utrotas helt. Det blir enorma landskapsförändringar som ger gröna öknar. Den biologiska mångfalden minskar drastisk i dessa ökenliknande plantage.
När torvmarkerna odlas upp genom dränering frigörs enorma mängder markbundet kol som koldioxid. Ofta används svedjebränning vid uppodlingen vilket ger stora bränder som orsakar enorma risker för människor och djur. Detta leder till ökade utsläpp av koldioxid som bidrar till den globala uppvärmningen och dessutom har vi då tagit bort den regnskogen som skulle kunnat tagit upp och neutralisera den här koldioxiden.

Skall man bojkotta all palmolja?
Ja så här kan vi ju inte hålla på. Stoppa i oss pepparkaka efter pepparkaka och låta orangutangerna dö, trycka i oss båda lagren på Aladdinasken och dessutom slänga de två äckliga sorterna som ingen vill ha och samtidigt bidra till att ytterligare regnskog försvinner. Eller fortsätta att köpa billig flytande tvål och hälla över i den fina tvålpumpen och samtidigt offra ännu en bit av våra barnbarns framtid?

 

 

 

Och detta med palmolja i biobränsle visar hur komplext problemet är, för att minska fossila utsläpp så eliminerar vi de regnskogar som bäst hjälper oss att ta upp koldioxiden från atmosfären.

Vissa organisationer säger stopp till all Palmolja medan andra tex WWF menar att stoppa vår konsumtion av kakor och choklad det går inte, dessutom kommer både Indien och Kina vilja delta i frosseriet. Stopp för palmoljan kan istället ge odlingar av andra grödor som kräver mer utrymme och ännu mer bekämpningsmedel. Vilket ger oss bara ett nytt problem.

Vad ska vi göra då som konsumenter?
Att veta vad som är rätt eller fel att göra är inte alltid helt lätt men framförallt bör vi lära oss att vara uppmärksamma och bli medvetna. Lyft på burken eller påsen och titta på innehållsdeklarationen. Det måste anges tydligt vad det innehåller som tex palmolja.

 

 

Välj bort Kexchokladen, Oreokex och Nygårdas pepparkakor och välj något som inte innehåller palmolja, tex ren mjölkchoklad från Marabou, Cloettas Julskum och Göteborgskex pepparkakor och Ballerinakex.

 

 
 

Välj Svanenmärkt tvål och Svanenmärkt ljus. Och tanka med Preems Svanenmärkta diesel. Välj produkter med certifierad olja eller ekologisk olja om det finns.
Tyvärr finns det ytterst lite ekologisk olja och den certifierade är ifrågasatt då det fuskas, mutas och certifieringen inte ställer så starka krav.

Det finns många som jobbar hårt för att hitta lösningar tex med att få till den ny standard för RSPO-certifieringen som sattes nu i november, som bland annat mer långtgående ska säkerställa att det inte sker avskogning.
Men risken är att det går för långsamt. Skogen och orangutangen hinner försvinna. Så vi konsumenter behövs och vi behöver göra medvetna val.
Kanske vi inte behöver alla dessa tvålar, olika sorter choklad och kex. För trots allt är det ändå det vanliga problemet, vi är för många på jorden som vill äta billig mat och ha hyllmeter att välja på.

Men när vi i familjen diskuterade problemet sa mamma; Ja ni får helt enkelt baka era egna pepparkakor så är ju problemet löst. Så jag letade fram mammas gamla recept Tant Harriets pepparkakor. Dessa degar är ju så stora och tar aldrig slut. Men det finurliga med pepparkaksdegen är att du kan ha den i veckor i kylskåpet. Och så fick jag det idealiska tipset. Dela upp degen i form av flera ”guldtackor”, ta fram en direkt från kylskåpet så den är riktigt kall och skär i lövtunna skivor med vass kniv och grädda som vanligt. Fort, lätt och smidigt. Orkar man inte baka ut alla så tar man fram en ny guldtacka när de första kakorna är slut och gräddar några till.

 

 För att få lite julkänsla så plockade jag fram de gamla måtten som vi hittade när mamma flyttade och som nu hänger som prydnad, den lilla blomman, den fullkomligt omöjliga bocken och den enorma gubben.

Nu har vi en hel burk spröda goda palmoljefria pepparkakor. Inget som jag kommer vinna "Hela sverige bakar" med, men de verkar ändå ha en strykande åtgång så det blir nog en omgång till innan jul.