0

Kor och vilda svin

Jo då det kommer kor till Bankeböte även denna sommar. Det kommer till och med fler.
 

Kalle kommer utöka beteshagen på Arnö med betesmark nere vid Lyckebo. Han behövde mer bete då betet på Arnö inte riktigt räcker till. Och vi tyckte det var en bra ide att få mer mark betad.
Dessutom har vi ju ett stort område med vass som Kalle tror att korna kommer beta av, vi behöver alltså inte slå av vassen denna gång. De kanske inte betar av det på ett eller två år, men på några års sikt tror Kalle att de ha betat av vassen.
Denna vass var en gång en sjö, farfar, Albin och Helge (våra gamla fiskare) kallade alltid området för Maren även om ingen av dem mindes sjön.

Maren kan man hitta många sjöar som heter och när jag googlar på det visar det finnas en rad Maren, alla belägna längst med kusten ut med Småland och upp till Uppland. Maren kommer av samma ord som Marina, havsvik eller en del av havet. Troligen var dessa sjöar från början en havsvik men blev sedan en sjö när havslinjen gick tillbaka. Och Maren här på Bankeböte är nu bara ett område med vass och har så varit de senaste 100 åren.


Men att bli av med vassen är inte bara ett bidrag till öppnare landskap, kanske vi kan störa vildsvinen som nu har detta som ett gömsle.

För om vi med glädje ser fram emot att ha kossor här igen så har vi varit mindre glada över alla dessa vildsvin som ”invaderat” Bankeböte under vintern.
För bara 5-6 år sedan såg man enstaka stigar i skogen som ansågs vara passerande vildsvins vägar. De senaste två åren har de ökat markant och nu är det flera stigar i varje del av skogen. Och i vinter har de satt sina avtryck genom att böka upp stigar, ängar och öppna platser i skogen så det ser ut som potatisland. Grävt upp och blottlagt stora träds rötter och till och med grävt hål i vägen.

 

Orsaken till alla dessa grisar och deras besök beror nog på flera omständigheter. Dels så har det varit tomt och tyst i Bankeböte stora delar av veckorna, de har varit ostörda. Något av svinens favoritföda är ekollon och vi har gott om ekar på gården, så det finns mycket smaskigt som lockar.
Sedan jagas det med åtel runt omkring oss på granngårdar, en ganska kritiserad form av jakt som till och med var som förslag förra året att förbjudas. De som är kritiska till detta menar att jägarna lägger ut en massa mat i åteln för att locka grisar men det göder mer grisar än vad jägarna klarar av att skjuta, istället för färre grisar får vi fler. Detta gäller nog inte alla jägare, vissa är medvetna och försiktiga med att de bara lägger ut så mycket så att det lockar och inte göder.
Dessutom har vi också haft milda vintrar.

Svinen är släkt med tamsvinen. Honorna lever i flock med sina ungar vilket kan vara stora flockar men vanligtvis är det ca 20-25 djur. Hanarna kommer på besök i parningstid. Vildsvinen i Sverige utrotades på 1600 talet pga. jakt. Idag härstammar alla från de svin som levde i hägn och rymde därifrån från mitten till slutet av 1900-talet. En sugga föder vanligen ca 5-6 ungar om året men under gynnsamma förhållanden kan suggan få 2 sådana kullar, och till med upp till 8-9 ungar. 

Men nu hoppas vi på lite värme och mer regn så att gräset kommer igång att växa så vi inom några veckor kan få hit våra kossor.