0

Solenergirapport eller Det är en spricka i allt, det är så ljuset kommer in.

 
Vintersolstånd - årets mörkaste dag, då solen står som lägst. Men det är också den dag då det vänder och ljuset kommer tillbaka. Vad passar väl bättre än en halvårsrapport från våra solceller och solenergin de producerat.
För uppdatering och bakgrund om solenegi i allmänhet kan du läsa här eller om våra solceller i synnerhet kan du läsa här.

Vi fick ju en sommar och en höst med massor av sol, så energin flödade under juli till september och även en bit in i oktober. Istället blev november och december de mest solfattiga månaderna i mannaminne.

Vår anläggning är installerad för att producera vid 100% effekt 16 500 kWh på ett år, vilket motsvarar vår tidigare beräknade konsumtion. Vi kan konstatera att vi hittills producerat 7 360 kWh vilket skulle kunna försörja oss på el. Tyvärr så kan vi ju inte tillgodogöra oss allt detta då vi inte kan lagra.

Men under juli, augusti och september så mer än halverade vi vårt köp av el i jämförelse med förgående år. I oktober blev det något mindre, och i november och december så minskade den med 25% mot föregående år, trots den stora bristen på sol. För de där solcellerna de producerar lite ändå, det är inte många gånger vi tittat på mätaren och konstaterat produktion näst intill noll. Det är även en mulen dag produktion av några hundra kWh.
Under detta halvår så har vi i genomsnitt minskat vårt köp av el med 35% mot föregående år (vilket också är två ganska likvärdiga år).

 
 Vi har fått tänka om lite. Diskmaskin körs på förmiddagen, och tvätta passar vi på att göra soliga dagar, inte för torkvädret utan för energiåtgången. Att duscha tar ju en hel del energi, och där är en utmaning. En kan ju inte så här års bara duscha de soliga dagarna, och ofta duschar vi morgon eller kväll.

Men det vi inte själva kan nyttja för stunden kan vi istället sälja till ETC el, vårt elbolag. I juli och augusti så sålde vi 1 673 respektive 1 572 kWh, i september sjönk det till drygt 1 000 kWh och i oktober 400 kWh. I november blev det ingen toppenaffär, 16 kWh och hittills i december 2 kWh!!!. Totalt har vi sålt 5549 kwh under perioden.

 

25% av den energin vi producerade har vi själva använt och 75 % har vi sålt. Så den har blivit energi för våra grannar i första hand men kanske den även har lyckats att nå en polsk elabonnent som annars eldar med kol.

Sverige producerade totalt 158 tWh under 2018 och fick ett överskott att nettoexportera på 18 tWh, som såldes vidare via nätet till Norden och ner i Europa. Så ju mer förnyelsebart vi producerar här i landet desto mer förnyelsebart kan vi leverera till Norden och övriga Europa. Och då kanske vi i Sverige lyckas på sikt att orsaka en minskning av kolkraften i tex Polen och Tyskland. Är det inte en vacker tanke?!?

Och solenergin växer så det knakar, Sveriges största solpark hinner inte börja byggas innan någon annan meddelar att de skall bygga Sveriges största solpark. Just nu är det Sjöbo som leder (5,8mw) men snart är solparken i Linköping klar och då är den störst (12 mw), dubbelt så stor som Sjöbo.

Nu meddelas det att Nordens största solcellspark skall byggas på en flygplats i närheten av Legoland. 180 hektar (nästan 1,5 Bankeböte!!) och skall försörja motsvarande 34 000 hushåll (152 gWh).

Danmark har under de senaste åren haft en stor tillväxt av förnybar energi, nu är vindkraft det största enskilda energislaget i landet. Solkraften är större än vad den är i Sverige, men ännu relativt liten.

I Ny teknik kan vi dock läsa att då tekniken blir bättre och bättre inom detta område och kostnaderna lägre och lägre växer solenergin i en rasande fart över världen. Viss forskning visar t.o.m. att solenergin kommer under de närmaste decennierna kunna byggas ut så att det täcker hela mänsklighetens energibehov. Det inte våra politiker har kraft att göra något åt är det ett hopp att det istället sker med hjälp av ny teknik, företagen, entreprenörerna, juridiken och du och jag.

Eller för att citera Pernilla Andersson; Det är en spricka i allt, det är så ljuset kommer in.

Önskar er en riktigt God Jul och må solen skina över er alla.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bankeböte Solenergi solceller vintersolståndet