1

Vara eller icke vara eller snart är våra mjölkbönder ett minne blott

Så drabbades Sverige av duellen Uppdrag granskning kontra Arla. Två ”institutioner” som jag har vissa delade känslor för. Jag förstår varför de finns, jag ser absolut nyttan med båda och ändå känner jag en viss tveksamhet inför det att de kanske vuxit ifrån sig själva?
 

En demokratisk stat behöver Uppdrag granskning och journalister som gräver upp skit i ljuset Men dessa journalister är vanliga människor med egna idéer, tankar och uppfattningar som naturligtvis påverkar dem. Och de har en timmes program i veckan som skall fyllas, oavsett. Jag tror mig förstå att en och annan har offrats i den heliga Uppdrag gransknings namn. Det Uppdrag granskning säger är sant till motsatsen bevisas av den som är granskad

 

Och så Arla. Har inte riktigt förstått böndernas okluvna kärlek till kooperationen. Men kanske allt fler av våra bönder börjar ifrågasätta. Att driva ett globalt storföretag i kooperation och låta medlemmar styra , dessutom i flera länder men olika kulturer och vanor. Jag vet inte, men nog känns det ändå som vi är väldigt långt från den ursprungliga tanken, att Arla för länge sedan vuxit ifrån sig själv.

 

Och nu tänker ni att nu uppmanar hon till bojkott av Arla? Men nej och absolut nej, vi kommer inte hjälpa någon av att bojkotta Arla, allra minst våra stackars mjölkbönder. Då kommer de få sälja ännu mindre mjölk. Kanske Arla behöver både byggas om och städas, och kanske alternativ till Arla behövs skapas, men under tiden det tar kommer bankerna sätta åtskilliga bönder i konkurs.

 

Man skall också komma ihåg att det inte är ett vanligt globalt storföretag. Nej Arla är ett medlemsägt företag, alltså bönderna själva äger det. Och den vinst som uppstår kommer betalas ut till just bönderna.

 

Jaha säger du, jag dricker inte mjölk, varför bry sig?

Nej vår rena mjölkkonsumtion har ju minskat drastiskt. Men titta på våra livsmedelsaffärers mejeridiskar, de är i dag hela rum där man nästan lite bortkommen står och letar efter Arlas laktosfria ekologiska yoghurt bland en mängd andra yoghurt med smaker av alla de slag. Där finns smör, creme fraiche med massa smaker och fettgrad, filmjölk, ostar, kvarg, keso och gräddfil + allt en gång till fast laktosfritt. För att inte tala om glassen du hittar i frysdisken. Och till allt detta behövs mjölk. Snarare är det så att det är en liten del av all mjölk som går till drickmjölk.

 

Vad har då hänt?

Jo vi lever på en global marknad, vi köper in en massa mjölk från andra länder men vi exporterar också mjölk. Och då är det nu inte det svenska priset som styr utan världsmarknadens priser.

 

En kraftig försämring har skett bara under de senaste åren. Idag får en svensk mjölkbonde 40 % mindre betalt än för bara ett år sedan. Den minskade ersättningen beror bland annat på Rysslands importstopp av mjölk från EU. Många produkter stannar nu inom EU och bidrar till ett överskott av exempelvis mjölk, ost och smör. Överskottet pressar ner böndernas betalning. 
En normal mjölkbonde är idag en ren industriverksamhet. En normal bonde har idag en besättning på 100 djur, för en bara 15-20 år sedan var en besättning på 30 djur ganska stor. Stora djurstallar, automatiserade och tekniskt avancerade mjölkmaskiner och stora mängder med foder har gett bönderna stora kostnader och stora lån. Men de får lika mycket betalt idag som för 30 år sedan.

På 10 år har antalet mjölkbönder halverats, man säger att det försvinner en mjölkbonde om dan.

 

Istället för att bojkotta Arla, vad skall vi göra?

Gör medvetna val!!!!
Välj produkter som innehåller svenska råvaror och fråga alltid efter svenskt när du handlar.
Bara för att det är en Arla produkt behöver det inte vara svenskt, det kan vara dansk eller tysk mjölk. Och Valio är faktiskt finskt. Men produkter som har en röd Arla ko eller en blågul kanna, då är det svenskt.

Köp inte bara mjölk, detta gäller också, och kanske ännu mer, när du köper ost, smör eller yoghurt.

 

Och varför skall vi göra något?

De flesta svenska kor är glada och friska kor, speciellt om du jämför med de flesta andra länder.
Svenska djur får mycket lite antibiotika till skillnad mot djur i de flesta andra länder. Ju mindre antibiotika djuren får ju mindre antibiotika får du och dina barn i sig. Dessutom så innebär en hög användning av antibiotika att det utvecklas antibiotikaresistens. Det kan till och med döda oss.

Öppna landskap, utan djuren växer vårt landskap igen.

Om vi skall värna om en levande landsbygd behövs bönderna, de svenska bönderna genererar 22 000 arbetstillfällen på landsbygden.

Och det är ju givetvis helt galet att frakta utländsk billig mjölk långt istället för att köpa den från trakten.
Som jag har skrivit tidigare, vårt problem är inte för dyr bra mat, problemet är för billig dålig mat.

 

Och utan kor, blir det inga kosläpp!

 

Vill du läsa mer om Uppdrag gransknings program kan du gå in på http://www.svt.se/ug/bonder-vill-lamna-arla

Du som har Facebook rekommenderar jag Hans Ryssbys inlägg,  bra och väl beskrivet
https://www.facebook.com/hans.ryssby/posts/815091048557757