1

Andra halvlek på 2015

Då hade vi passerat halvårsskiftet på 2015. Förstår inte vad som hände. Känns som det var alldeles nyss jag satt och skrev nyårsdagens inlägg. Mentalt så har jag nyss påbörjat juni, mycket beroende på att det varit mycket omkring mig men också vädret har gett en känsla av att vi inte varit så långt framme. Visst det har varit en kall, blåsig och i mångas tycke en bedrövlig maj och juni. Men det har också varit en fantastisk blomprakt. Mängder med vitsippor, massor med gullvivor som stannade kvar så länge och så syrener som förgyllde trädgårdarna och häggens doft som också höll sig kvar länge. Nu blommar blåklockan, mängder med blåklockor, man kan plocka hela fång. Mycket nog beroende av den svala och regniga vår, inga värmeböljor som tog blomsterprakten i förtid.
 

Och i skogarna och hagarna här på Bankeböte har en hel del hänt trots att det bara varit Kenneth som kämpat med röjsåg och motorsågen den sista tiden.

Först fick vi hit ett trädfällarproffs, Bo gick fram som en maskin genom sjöhagen ner mot Lastberget. En fröjd att se ett proffs agera! Sedan rådde han oss att ta hjälp att röja bort allt han fält. Ni kommer ha ved i hundra år sa han skrattande och röjningen och eldningen kommer ta resten av året för er. Han smålog nog lite åt vår naiva inställning och vår osäkerhet, men sådant är vi bra på att ta. Vi vet vad vi kan så låter vi gärna andra ta det de kan och kan vi lära oss på vägen så är det bra. Och det gör vi.

 

Så Holmen ställde upp, förvisso för en bra slant men värt vartenda öre i slutändan. Vi har verkligen lyckats öppna upp. Inte bara mamma har fått in mer vattenspegel i utsikten ifrån sin trädgård, nej jag tror hela Bankeböte uppskattar att vi öppnat upp och släppt in både ljus och vattenvyn. Ja, någons fastighet steg visst lite i värde på kuppen men vi bjuder på det.

 

Några fler alar skall fällas och sedan har vi avverkning av vass under senvintern/våren nästa år att se fram emot.

Så får Kenneth kämpa vidare med att särställa björkslyet så vi kan få en start till björkskogen. Lite motigt med denna vägg framför sig.

 

 
Om ni minns från i höstas så har vi en slutavverkning, där har det under våren röjts ris, markberetts, och grävts diken och vi har fått plantor planterade, mycket tidigare än vad vi trodde. Både gran och tall har planterats och vi hoppas kunna få en viss blandning här. Sen är det kommande röjningarna som sätter mönstret, spara en del löv och kanske plocka bort en och annan gran.
 

Och hur gick det med de gröna fingrarna? Något grönare eller? Si och så, men att flytta planteringslådorna var rätt, oj vad det växer. Fick några helger med fina små rädisor, men växer för fort och blir beska. Dillen blir fantastisk och morötterna är gallrade. Salladen fick ohyra så nu är frågan om jag skall så om eller vänta till nästa år. Börjar blommorna bara blomma så blir det också fantastiskt, men det återstår att se

 
 

Mina kryddörter har också vuxit sig snabbt stora, här får nog snart börja frysas eller torkas. Och tomatplantan som jag fick av Kira som hon sått upp från ett frö, nu är den stor och stark och blommar. Det kan bli tomater till slutet av semester (dock tack vare mammas insatts när hon tog över vårdnaden en vecka och gav den ny jord).