0

Solrevolutionen eller Hur man möter solen i Katrineholm

 

På vårt kylskåp har Kenneth satt upp en lapp som han skrivit ut från Ny Teknik (en av hans ”biblar” som han ständigt hämtar ny information ifrån). Första gången hade jag lite svårt att fatta siffrorna som stod där, nu fattar jag men kan fortfarande stanna upp och tänka att det är nästan ofattbart.

Det är en bild över de naturtillgångar som ger oss energi och hur mycket energi de kan ge oss. Dels de sk ändliga naturtillgångarna, de som någon gång kommer ta slut och som släpper ut koldioxid. Dels de oändliga naturtillgångarna som inte släpper ut koldioxid. Man räknar med att världen gör av med knappt 20 terawattår på ett år (terawattår är en påhittad enhet för att vi skall få hanterbara siffror, men som vår vän ingenjören sa; du kan lika gärna använda enheten potatis, grejen är bara att förstå förhållandena). Tex hos de ändliga beräknas olja kunna försörja oss på energi med ytterligare 330 terwattår, kol 830 terawattår, totalt, sen räknar man med att den är slut. Det betyder för att förenkla resonemanget att vi har tex 330 potatisar olja kvar att använda för all framtid och vi gör av med 20 potatisar per år.
Hos de oändliga beräknas det att tex vind kan ge oss per år ca 100 terrawattår, vattenkraft 3–4 terrawattår (koncentrerat till få platser som tex här hos oss). Sol kan ge oss 23 000 terawattår per år. Eller vi har 23 000 potatisar och vi behöver 20. Fatta, det är massor, vi gör av med en promille på ett helt år i hela världen och då har vi inte snålat.

 

Och nu säger du, men snälla vi kan inte lagra solenergi och solen må ge så mycket energi som helst, så länge vi inte kan lagra så är det ingen ide, speciellt inte för oss i norden.  

Häng med mig till Katrineholm så skall vi ta en titt på det där.

Anna hänger inte med på alla Kenneths idéer även om hon förstår grundtanken och låter oss hållas med fågelmatstationer, fågelholkar, blomsterängar och risvasar. Men det finns några saker där hon är med fullt ut, dels skogen men också förstås kossorna och vår sjöhage. Men hon har också i flera år velat att vi skall satsa på solceller då vårt ladugårdstak måste vara perfekt. Vi har haft lite annat att fixa med, men nu efter jul tog Kenneth itu med projekt solceller, nu är det dags.

Så när jag frågade Anna om hon skulle hänga med till Katrineholm och kolla in solen och energin tveka hon inte överhuvudtaget utan sa ja direkt. Så en söndag for vi dit. Nu tänker en del av er; varför åker man till Katrineholm för att kolla solenergi? Därför att där finns kanske Sveriges mest samlade praktiska kunskap om solceller och solenergi. Här hos ETC:s solpark har man i många år testat olika former av fossilfri energi.

Även om man inte håller med ETC om allt och även om man inte sympatiserar med ETC:s grundare Johan Ehrenberg i allt, så kan man aldrig ta ifrån honom hans driv, energi och kunskap. Och trots att han för ganska många år sedan insåg att vi människor höll på att såga av grenen vi sitter på och trots (eller kanske pga?) att han lider av kronisk cancer sedan flera år så har han ett hopp och en framtidstro som få (för dig med klimatångest rekommenderar jag att läsa hans bok Hoppet).

För lite mer kalla fakta denna dag stod Tomas Kåberg, han är professor i industriell energipolicy vid Chalmers, styrelsemedlem i Vattenfall, fd generaldirektör på Energimyndigheten och med stor global erfarenhet av energibranschen.

Han är van att tala för stora nationella konferenser och inför styrelser. Han presenterade snabbt staplar, siffror och diagram med snabba och snygga powerpointbilder. Budskapet är tydligt, den förnybara energin blir bara billigare och billigare, och prisfallet går snabbt, snabbare än någon kunde föreställa sig för bara några år sedan. Nu är det betydligt billigare med sol och vindenergi än olja och gas. Kol är fortfarande något billigare men när den förädlats till energi så har även kolet ett högre pris.

Trots Trump så startas en Solenergianläggning i USA var tredje minut, i Bangladesh varje minut, delar av Afrika var 4 sekund. Trots Trump så har det stängts ner fler kolkraftsföretag under hans tid än någonsin förut.
Våra arabiska oljeländer börjar på allvar investera i solenergi, de som även har gott om denna energiform. Varför? För att det inte lönar sig längre med kol och olja.

Fantastiskt tänker vi, men alla är inte lyckliga och nöjda.  Från 2010 till 2016 gick världens stora energiföretag allt sämre, och 2016 visade det samlade resultatet för de 16 största elbolagen i Europa på röda siffror. Detta skrämde stater och regeringar, vad händer om dessa stora företag, många gånger belånade, går omkull? Så konstgjord andning sattes in, tex i Spanien förbjöds solenergi (i Spanien!?!). I Sverige lät vi Vattenfall och E.ON slippa skatten på elen från kärnkraften. Och siffrorna blev svarta igen.

 

Någon i publiken frågar; men är det hållbart på sikt? Tomas gungar lite på skorna, ler lite försiktigt och svarar; nej det är det inte. Kraftbolagen måste ställa om säger Tomas och det ganska snart annars kommer deras balanserade innehav bli värdelösa. Svårare än så är det inte. Våra pensionsfonder skall lämna dessa bolag, de skall göra det för miljöns skull men den stora anledningen enligt Tomas är för att de har ett ansvar att förvalta våra pensionspengar. Norska oljefonden (världens största statliga fond) gick nyligen ut och meddelade att man skall sälja sina innehav av bolag som framställer fossil energi. Inte av miljöskäl utan av ekonomiska skäl.

Ok tänker du, jag fattar, det är billigt med solenergi i södra Europa och runt ekvatorn, men här? Nej här är det ju lite dyrare. Men samma tendens, det blir billigare och billigare.

Och hur var det med lagringen?

Det är vattenkraften som är vår lagringsmöjlighet meddelas det från det lilla podiet där framme. Vi har ett mycket väl utbyggt elnät i landet, denna ”revolution” genomgicks redan på 40–50 talet när vårt land elektrificerades, upp i fjällen, i skärgården och ut på landsbygden.
Hos oss här i Sverige kommer ca 40% av energin från vattenkraften. Med dammar och vattenmagasin anpassar man elproduktionen efter behov.
Upp med massor av solceller och den el du inte konsumerar själv går automatiskt ut på vårt integrerade elnät och någon annan får tillgång till ren el från dina solceller. Vi skall använda så mycket energi vi kan på dagarna när solenergin pumpas ut i vårt nät (och vi som nyss fattat att det är på kvällar och nätter man skall tvätta och diska!), och de där dagarna när mörkret kommer klockan tre och snön täcker solcellerna, då skall vattenkraften försörja oss. Det här är ingen ny revolutionerande tanke utan en vetskap vi haft länge.

Samtidigt så forskas det på många håll om lagring, att lagra i salt tex är en långt framskriden metod men också vätgas och bränsleceller. Batterierna blir mindre och mindre och effektivare och effektivare. Och även här går det fort.

 Ett "batteri" gjort av salt och nanoteknik.

För att ersätta en stor del av den energi som behövs i Sverige med solenergi så skulle vi enligt Johans beräkningar behöva täcka halva Öland med solceller. Nu är det kanske lite taskigt att lägga beslag på fina Öland för att täcka med solceller, men det är i förhållande till vårt långa land en väldigt liten plätt. När man ser kartan fattar man att det inte kan vara några stora problem att hitta platser som motsvarar denna area.

Vi går runt i solparken med Johan, här finns det solceller på längden och tvären, lodrätt och vågrätt, på vattnet, med speglar och format som blommor och solsökande solfångare. Han testar allt, tar ofta emot uppfinnare med nya idéer och funkar det inte så tas de bort. Han vet vad han tycker är prisvärt och vad som inte är prisvärt.

 

Här finns också en del vindsnurror men många har plockats bort. Det ger inte tillräckligt med kraft i jämförelse med solen. Man måste upp högt för att få rätt vind och då blir de stora, höga och väldigt dyra vindsnurror. Dessa får vi lämna till de stora vindkraftsanläggningarna.
Vi tittar på elbilar och växthus. Här testas olika trähus som skall vara klimatsmarta och självförsörjande på värme. Och biokol, men det får vi berätta om en annan dag.

 

Alla talar nu om solceller runt omkring oss, det skall sättas solceller på bostadsrättshus, på villan och på ladugårdar. Alla erbjuder plötsligt solceller, elektrikern, värmepumpsinstallatören och E.ON(!?). Tänk er tusentals eller tiotusentals fastigheter med solpaneler, vilken spridning det kan bli.

På vårt kylskåp sitter det också en annan lapp, orden kommer från Viktor Hugo.  ”Ingen kan stå emot styrkan hos en ide vars tid är inne”.

Är tiden inne nu för solenergin? Vi får se.