0

De fyra B:na eller Att ha kossor eller inte det är frågan

 
 

Jag står och tittar på mina kossor, de gör verkligen sitt jobb. Man ser redan skillnaden utanför och innanför hagen. De kommer hålla hagen röjd och ljus. Vi har jobbat hårt för att få ha dem här. Å ändå finns en tvekan, vi som bara vill försöka bidra till en hållbar värld, är detta det rätta att göra då?

Enligt Jordbruksverket står animaliska produkter såsom kött, mjölk och ost för en femtedel av de globala växthusgasutsläppen. Nötkött är det köttslag som har högst klimatpåverkan. Men samtidigt kan nötkreatur som betar på naturbetesmarker bidrar till myllrande ängar och hagar och en ökad biologisk mångfald.

Känner du som jag, vad kan jag som enskild människa göra för att leva hållbarare? Jag, en liten del i den stora massan? WWF har de fyra B:na som en grund att tänka på.

Bilen; när, var och hur använder vi fortskaffningsmedel som släpper ut växthusgaser. Kan jag gå, kan jag cykla, kan jag åka buss eller tåg istället? Att inte använda bilen slentrianmässigt. Kan min nästa bil bli en elbil?  Vi kanske inte behöver flyga på semester flera gånger per år? En längre resa någon gång om året eller varför inte ta tåget ner genom Europa eller runt i Sverige.

Biffen; här kan vi ju tveklöst göra mest och enligt mig det enklaste. Visst vi har varit köttätande länge och vi åt ju kött varje dag även förr. Men något hände, idag äter vi dubbelt så mycket kött än på 70 talet, per person. Dessutom har vi många länder som får en allt mer ökad välfärd och också vill kunna äta kött. Vi kan ju inte neka dem pga att det är vår rättighet? Låt varannan måltid bli en kött- och fiskfri måltid. Och när vi köper kött, köper vi ekologisk eller närproducerat. Låt mat som oxfile o fläskfile åter bli festmat. Förr så slängde vi inte mat, det var för dyrt, så man åt rester. Planera våra inköp bättre

Bostaden; aktivt val av el från vatten, vind och solkraft. Byt alla lampor till ledlampor. Vi behöver kanske  inte duscha flera gånger varje dag. Tvätta och diska fulla maskiner. Värma huset med bergvärme. Tilläggsisolera och täta fönster o dörrar. Köp begagnat på blocket, Myrorna och loppisar.

Börsen; att hitta hållbara fonder för ditt sparande är inte helt lätt. Många av dessa fonder som utger sig för att vara hållbara har en del kvar att uppfylla. Men börjar vi efterfråga dessa fonder , börja ställa krav, så måste ju våra finansiella institut och banker agera.  Och ju mer vi väljer bort fonder som investerar i bolag som huvudsakligen sysslar med fossil energi och teknik, ju mer effekt. Varför inte sätta ihop sin egen fond, investera själv i aktier. Bygg en egen fond med företag som satsar på fossilfritt och energieffektivisering. Dessutom avgiftsfritt.

Många av de här sakerna är ju sådant våra ansvariga politiker måste ta ansvar för, och gå före som goda förebilder. Men vi är ju alla en del av allt, samhället, staten och kommunerna.  Det är inte någon mänsklig rättighet att äta 46 kg kött om året, att åka till Thailand varje vinter och att kunna duscha två gånger om dan. Men vi har en skyldighet att försöka tänka till och försöka leva så hållbart vi kan.

Jag är tillbaka hos mina kossor. De är en del av problemet. Men så enkelt är ju inte saken att vi plockar bort alla kor så är problemet löst. Sverige är ett land som är gjort för bete och hagar till skillnad mot många andra marker i världen som nyttjas för kreatur. Vi behöver våra hagar och betesmarker för att få ett öppnare landskap, för en ökad biologisk mångfald och så att bin och humlor kan leva, för nu har de det svårt och minskar i antal. Och utan dem har vi inget.  Vi måste ge våra bönder förutsättningarna att kunna leva vidare, oavsett om de odlar baljväxter eller biffdjur. Vi måste ge våra barnbarn förutsättningarna att kunna leva vidare.