0

Parkslidesrapport

Om de vanligaste frågorna som vi får berör solenergin och granbarkborre så kommer frågor om Parkslide tätt efter. Tittar vi på vilka inlägg som haft flest besökare är inlägget Hur man utrotar en japansk ört absolut i topp. (Hej du där som hittat hit pga du googlat på sökordet Parkslide, kanske inte anledningen är så kul men att just du är här är ju jättekul 😊). Du som kanske behöver uppdatera dig om parkslide kan ta en titt på det inlägget.

 
Vi hade på två ställen, nedanför huset och runt den stora boden, och vi har kan vi säga använt tre metoder. Vid grävningsarbetet av den nya avloppsanläggningen lyckade vi få parkslidet att sprida sig över ett större område. Vi lade  ut stora membrandukar runt avloppsanläggningen för att få stopp på dem. De har legat kvar sedan sommaren 2017. Vi hade redan förra sommaren tagit bort en del av dem för att se vad som hände. Och i sluttningen ner mot vägen var det inte så många parkslideskott som kom, men på den flata delen runt avloppsanläggningen där kom de upp, även om än inte alls i någon större mängd så kom det små röda skott lite här och lite där. 
 
I våras när vi bestämde att vi inte orkade ha det så där längre tog vi bort resten av membranduken, men inte allt. På den flata delen runt brunnarna lät vi duken ligga kvar, vi förstod ju att här skulle det komma Parkslide och enklast var att så gräs så vi kunde hålla det klippt. Men vi ville ju inte ha mer att klippa, vi ville ju ha mindre.
 

Vi lät nu duken ligga kvar runt brunnen, så lade vi gruskross med ganska mycket sand, strödde vägsalt på detta för att binda och sedan vanligt gårdsgrus överst. Runt den första tanken har det i mellanrummet mellan membran och tank kommit en massa olika blomster som blommat så fint hela sommaren, honungsört, blåeld och lite andra blomster. I tanken har växterna (som skall vara där för reningen) varit höga och grönskande. I sluttningen ner mot vägen har vi börjat plantera lite marktäckande som backtimjan, pipört och några salvior.

 
 

Det kommer en och annan liten parkslide men slutsatsen är att membranduken tillsammans med de torra varma somrarna (2018 måste parksliden ha ”brunnit” upp under den svarta duken) faktiskt tagit död på en hel del, helt enkelt tröttat ut den. Men vi slipper den aldrig helt, vi vet att den kommer sticka upp små röda huvuden bredvid duken och en annan som kommer underifrån duken (dom kan slingra sig många meter för att nå ljuset) men det går ändå att ha koll på dem. Vi tar en promenad ibland och knipsar av dem, aldrig gräver.
Sen har vi en bit membranduk liggandes som vi lägger dem på och låter dem torka innan de stoppas i påsar som tas till återvinningen och kastas i brännbart, ALDRIG något annat än brännbart.

 

Upp mot husväggen är det fortfarande ganska många parkslide som kommer upp så nu har vi bestämt att till nästa vår även här lägga markduk och täcka med jord eller grus. Vi skall klura lite under vintern.

Uppe vid bodväggen har vi provat att gräva bort dem, då menar jag grävskopa och ganska djupt. Det besvärliga är här att ta hand om det som grävts upp. Här lät vi det första året växa honungsört. Men i år har vi låtit gräset växa här istället. Vi försöker klippa regelbundet men låter gräset ligga kvar och torka på plats. Emellanåt när vi går förbi så knipsar vi av en och annan röd liten parkslideplanta som sticker upp, vi lägger dem då på tork för att senare samla ihop dem i våra ständigt pågående parkslidepåsar. Men det minskar, vi märker att vi får mindre och mindre att lägga i påsen.

 
 

Längst med berget vid boden har vi också lagt ut en markduk i membran och här har vi lagt vanlig matjord med ca 30 cm. Vi har planterar vildkaprifol som växer vid enkla förhållanden och hoppas de skall tycka detta är ok på denna markduk. Dock så slingrar sig här parksliden ut på sidan om duken så här kommer vi få knipsar parkslide i betydligt högre grad.

 

Utrotade dem helt är mycket svårt, men trötta ut dem går med typ membranduk. Presenning eller dylikt räcker inte till.

Gräver du bort dem så gäller det att gräva mycket djupt och kunna ta hand om det som grävs bort på ett säkert sätt.

Små plantor som kommer upp efter uttröttningen får inte grävas bort, knipsa av dem. Ta hand om plantorna och låt dem torka. Börjar du gräva stimulerar du bara ökad produktion.

Tänk till så du på platsen har något så du snabbt ser parksliden och kan avlägsna den på ett säkert sätt.

Det kommer säkert en fortsättning på detta.