0

Så fel jag hade, det blev en riktig vinter. Eller?

 
Så blev man verkligen skriven på näsan. Uttalade mig bekymrat om våra uteblivna vintrar för något blogginlägg sedan. Och det skulle jag få tillbakakaka på. Vi haft vinter i hela landet och massor med snö på våra skidorter och minusgrader i hela Sverige. Vasaloppet var till och med hotad av förmycket snö. Och i Bankeböte har vi fått snö så vi kan lätt tävla mot Norrland. Två snöstormar med halvmetern och upp mot metern i drivorna.

Vid den första snöstormen satt vi insnöade i Bankeböte, ingen el och ingen plogbil. Men det kan vara lite nyttigt att känna på naturens krafter. Men det var också någon plusgrad vilket gav under en natt en 40 cm tung, blöt snö. När vi kom ut knakade det i träden och stora grenar föll ner precis framför oss. Alldeles för tung snö för att träden skulle orka. Vi har massor med toppbrott och stora knäckta grenar och hela falna träd. Det finns vissa träd som är helt förstörda. Tallarna kan klara sig ändå bara de har några grenar kvar. Men det finns tallar som i princip är nästan kala. Granar som fått toppbrått är det värre med, de kommer ruttna. Våra grannar säger att de aldrig varit med om något liknande, att snön har förstört så oerhört mycket träd. Det är ett mycket lokalt område och det går lätt att följa i ett stråk över landområdet söder om Valdemarsviken.

 Förra veckan började det igen, och det snöade och snöade och snöade. Var kommer all snö ifrån?
 

Att ha fel är ju inte så kul men i detta fallet hade jag gärna haft fel när jag påstod att de uteblivna vintrarna är ett tecken på den allmänna klimatförändringen.

Men tyvärr var det inte riktigt så bra, forskarna rynkade sina pannor och sa att jo visst så här är svensk vinter, men i detta fallet är det också tecken på vad de kallar extremväder. Dessa kraftiga mängder med snön som kommit har varit i sådan form som de kallar snökanoner. Öppet vatten i Valdemarsviken och så även i Östersjön söder om Kalmar upp mot Stockholm gör att det varmare vattnet som stiger upp mot den kalla luften bildar snö som i samband med kraftig blåst blåses in över land.

I Alaska är vintern så mild att snö och is smälter bort, mycket snabbare än beräknat. I Rom och på Rivieran har det snöat och i Tyskland har det varit rekordkyla. Fenomenet är känt sen tidigare, krympande ismassor i Arktis ger kallare väder söder ut. Tyvärr säger de forskare och specialister som ser mönstren, detta var förr avvikelser, nu börjar det bli vanligt.

Men om vi nu inte konkret och direkt kan hjälpa de svältande isbjörnarna och de vilsna Valrossarna så får vi göra vad vi kan för att hjälpa djuren omkring oss här. Rådjuren har det tufft i den djupa snön som dessutom har skikt av skare och på toppen lössnö.
Vi har sett spår av fler döda rådjur. Ett på isen som gav havsörnarna festmat i flera dagar och i helgen såg vi spår av blod och hårtofsar på vägen bort mot Furuviken. Kan det vara lo? Men vi såg inga direkta spår från ett lodjur. Kan en räv ta ett rådjur? Ja de kan de speciellt om de är försvagade och kanske sjuka. Läste lite mer om saken och är det ett lo går allt snabbt och effektivt, räven får kämpa lite mer och då verkar ju all fläckar av blod under en längre sträcka också styrka att det var räven. Och räv har vi flera, det har vi sett.

 

Vi öppnade en bal för att ge rådjuren lite tillskott.

 Kenneth har fem fågelbord och dessutom flera platser där han lägger ut frö direkt på backen för de fåglar som inte gillar att sitta i borden. Ica Fyren har gett honom lådor med gamla äpplen som läggs ut och de har en strykande åtgång. Koltrasten kommer direkt, men i helgen fick han konkurrens av både nötskrika och spillkråkan.
Även haren sitter under borden och får lite mat. Under den snönedtyngda forsythiabusken i trädgården har den ett litet krypin och äter av de nerhängda grenarna.

Vi har också fått veta vad vi länge misstänkt, att talgbollar som vi köper i storpack i affären absolut inte är att rekommendera. De innehåller oftast palmolja vilket innebär att vi indirekt genom att mata våra fåglar och hålla dem i liv i Sverige, tar död på fåglarna i de avverkade områden i Brasilien där man sedan odlar Palmolja.
Vi fick tipset att köpa ekologisk Bregott och hänga upp. Jo då fåglarna kom på att det serverades gott i dessa askar men det gjorde även Ziggy. Anna hade en hård kamp med ett Bregott paket och Ziggy, jäkla hund. Så nu får vi hänga dem högre och med kraftigare snöre.

Men idag har det varit flera plusgrader och snön har sjunkit undan, ljuset stannade till fram mot kl sex och vi har flera kvällar hört kattugglan. Så vårvintern är här men det känns som våren är ganska långt bort.