0

Våtmarksprojektet går vidare

 
Under sommaren jobbade Länsstyrelsen vidare med att se över möjligheterna att anlägga våtmark eller en gäddvåtmark vid Lyckebo.

Vi fick ganska snart efter sommaren besked att Länsstyrelsen ville se en våtmark här men ville själva räkna på detta med vattentillrinning och pump och om det skulle fungera med en gäddvåtmark. Och de ville gärna att området på Arnö också skulle ingå.

Vi blev uppmanade att lämna in ansökan om vattenverksamhet så det var klart samt att informera Natura 2000 områdets grannar på Arnö.Vid uppförande av en anläggning i ett vattenområde är det alltid anmälningsplikt till Länstyrelsen, är området över 5 hektar då går det till miljödomstolen som tar beslutet. 

För att få vattenansökan beviljad krävdes svaret på några frågor som Länsstyrelsen ansåg behövdes klargöras, bla frågor hur våra grannar på Arnö påverkas, hur påverkas kärret som ligger bredvid och vad som hände med en elstolpe som hamnade mitt i.

Dessutom verkade det väldigt svårt att hitta en grävare som hade kunskap och vilja att gräva i en våtmark.
Oavsett hur stort och i vilken omfattning som detta kommer bli så kommer det kosta en del. Och var kan vi hitta den kvarstående delen pengar som inte Länsstyrelsen ger i bidrag?

Det var här någonstans vi fick kontakt med Sportfiskarna, Sveriges sportfiske- och Fiskevårdsförbund.
De har drivit många liknande projekt och de blev ivriga när de hörde om våra planer och vår förundersökning. De letar ständigt efter sådana här områden där det går att göra våtmark och gäddvåtmark.
Efter några samtal med Sportfiskarna och andra berörda så beslöt vi att låta dem bli projektledare.
Nu tänker kanske ni som jag, vad kan ett gäng människor som gillar att fiska om detta med våtmarker? Troligen mer än de flesta.
Genom att representera en stor andel svenska sportfiskare, så är en av deras största uppgifter att främja ett bra fiske i rena vatten med friska fiskbestånd. Detta gör de bla genom att jobba som konsulter i en rad olika projekt som värnar och vårdar vatten och ett starkt fiskebestånd. Därav har de blivet en av de som idag kan allt om att anlägga våtmarker. Och detta med ett stort förtroende hos Länsstyrelsen.

Vi kände däremot att detta projekt blev enormt omfattande, det innefattar allt från kunskap om vatten, fisk, jordarter, hydrologi och geologi. Dessutom kunskap om hur hanteras massa, var behövs förstärkningar, hur djupt är ett vattenhål? Frågor om juridik och lagar, avtal, rättigheter, skyldigheter och hur fungerar Natura 2000? Och hur fungerar Länsstyrelsens olika avdelningar och beslutsorgan? Samt att vi hamnade i ett läge när vi inte bara skulle representera oss själva, vi skulle också representera Länsstyrelsen.

Så svaret på frågan hur det går med vår våtmark är att det går men det går långsamt, finns många frågor som kvarstår och många säckar som skall knytas ihop innan det är klart. Ingen får ta någon skada av detta. Och vad det blir i slutändan vet vi inte riktigt, men något är vi övertygade om att det blir. Projektet har blivit beviljade bidraget, och Länsstyrelsen ser hoppfullt på detta. Vi har några av de bästa inblandade i projektet och de ser positivt på detta.
Så någon form av våtmark det skall det bli. Men vi har klivit åt sidan och låter andra dra detta vidare.

Men det finns så mycket annat vi kan göra så länge. I dag satt vi och gick igenom förslag från Skogsstyrelsen på att täppa igen vårt skogsdike i ”storskogen”. Av samma anledning här som med vår våtmark, genom att få vattnet att stanna längre i kärret och befuktiga ett större område bidra till ökade biologisk mångfald och bättre grundvatten. Vi befuktar ett område med torv vilket kommer minska koldioxidutsläppen. Att få vattnet att stanna längre i skogen under vår och höst gör att skogen mår bättre.

 

Vi har också varit i kontakt med en mycket erfaren skogskonsult för att få råd om hur vi på bästa sätt och genom hyggesfritt skogsbruk kan forma vår skog.
Vi får återkomma och berätta mer.

Så vi går vidare med annat medan vårt våtmarksprojekt drivs vidare av andra.

 Vår damm nere vid bryggan mot Lastberget har blivit så fin och nu genomfrusen
Härlig is för skridsko, en liten lagom stor hockyrink