0

Hej då sommarn, ses nästa år

Denna helg stängde vi dörren till sommaren, i veckan går vi in i september och då är det officiellt höst. Vi skall inte vara i Bankeböte på tre veckor (vilket känns väldigt konstigt då vi inte varit borta härifrån så länge på flera månader).

Skuggorna blir längre, kvällen kommer fortare. Det är alldeles tyst, fågelsången har i princip tystnat helt.

Ziggy och jag tar en sista kvällspromenad ner till Lastberget där han älskar att bada, just innan solen försvinner bakom skogen. Om några veckor när vi är tillbaka kommer kvällen komma fort och vi kan inte ta kvällspromenaden hit mer. Vi skrämmer upp några sjöfåglar när vi kommer ner, kanske några doppingar, som kommit tillbaka in till land igen. Som pappa brukade säga att när sommargästerna for hem för hösten då kom sjöfågeln tillbaka.

 

Det blir nästan lite skördefest när vi passar på att njuta av det sista naturen kan ge. De sista blåbären runt huset plockas men de är lite vattning o smaklösa nu. Lite kantareller plockar vi på hundpromenaden genom skogen.

I mina odlingslådor finns morötter, inga stora men lagomattäta stora, och smakar gott med egna lite jordiga morötter. Jag rev ner dem i tsatsikin och pressade i färsk nyplockad vitlök som jag stoppade ner i jorden i våras på chansning. Min man säger att det är den godaste tsatsikin han någonsin ätit, om det är vitlöken eller morötterna är oklart.

Den andra omgången sallad är alldeles lagom att äta. Det har kommit flera tomater på plantan men de hinner inte mogna, vi får dela på en. Men med för lite sol och värme har de inte kommit i gång för in i augusti. Gröna tomater kan vara gott säger någon. Vi får kanske testa. Men de doftar ljuvligt!

Krassen har under hela augusti blommat som en brinnande buske, jag kan ännu plocka en bukett att ställa på bordet men de börjar tappa form och blommor och det är mest vissna blommor kvar. Dillkronorna har fått stå för att de är så vackra mot den brinnande krassen men nu är de nästan helt vissna.

Vad lärde jag mig av årets odling? Jag skall inte så så mycket rädisorn nästa år, ta det  I två omgångar och sen skall jag så tidigare nästa år. Men kanske en låda till?

 

Försöker plocka lite av alla lingon som jag tycker lyser så röda. Men de är inte alls så röda. Experten mamma säger att bondepraktikan säger att 6 september är första lingondagen. Och förr i tiden plockades lingon efter första frostnatten, för då är de godast. Så vi får vänta några veckor. Men på vägen hem hittar vi mogna vilda björnbär, det är långt ifrån varje år de hinner mogna. Plockar några för frysen, kanske till tårtan i oktober?

Vi plockar med oss äpplen från mamma och en vacker liten bukett av luktärter.

Så packar vi ner de sista sommarkläderna, tar bort myggnätet och plockar med oss hem några burkar blåbärssylt och några påsar svamp. Sätter en bukett ljung på dass som jag brukar, låser och åker in till stan.

Men vi åker hem och packar om för att ge oss ut på nya äventyr. Kommer säkert ett inlägg om det till nästa vecka.