0

Ring in den tid då ljuset oss befria eller Måtte inte ljuset vara ett annat tåg

 
Gott Nytt År, den frasen har kanske aldrig haft större betydelse för oss i modern tid än nu i år.
 
Det är nog inte bara börsen som kan beskrivas som ett W, den känslan har nog många haft. Rasat ner i botten för att stiga mot ljuset, och sen rasa igen. Gått från att hålla restriktioner strikt till att plötsligt glömma dem helt. Nu är vi på väg upp för sista benet mot vaccination som ett ljus i toppen.
 
Det blev ett år då vi fick lära oss både ordet epidemiolog och hemester.
Ett år då några fick jobba obeskrivligt hårt, och andra inte alls.
Ett år då vissa handlare blomstrade medan andra gick i konken. Restaurang, hotell och kulturen kämpade hårt för sin överlevnad.
Ett år då folk hastigt och utan ett riktigt avsked fick möta döden.
Ett år som kan beskrivas som inställt, inställda konserter, inställda bröllop, inställda liv.
 
Men också ett år att beskrivas som omställt. Vi jobbar hemma och plötsligt inser vi att många får mer gjort. Vi behöver inte resa, vi kan ta beslut via Teams, ta ett glas via Zoom och t o m få gratulera mormor via FaceTime.
Även om ilskan var stor över människor inte tog hänsyn är vi många som har sett vidden av att göra något för någon annans skull. Att samarbete lönar sig, och faktiskt gav oss en räddningsplanka i vaccinet som togs fram rekordsnabbt tack vare samarbete.
Allt oftare och allt fler börjar tala om det nya livet, om att vi skall tänka om och måste hitta ett hållbarare liv, både för världen och själen. Många beskriver året som ett viloår, ett år utan måsten då dessa måsten plöstligt inte var ok.
Många har kunnat börjat se att vårt sätt att leva, att vi förbrukar fyra jordklot, är orsaken till pandemin, bränder och jordskred.
Många börjar se det galna i att vi förbrukar på andras bekostnad, de fattiga delarna av världen och att våra barn och barnbarn kommer få ta smällarna för vår överkonsumtion.

Vi ser plötsligt tydligt att börsen värderar de sk hållbara bolagen högt, bitvis galet högt. Olja och kol faller, värdet sjunker och allt fler hoppar av, ser sig tvungna att gå ur då det inte finns någon framtid. 
Många upptäckte att med våra pensionspengar hur okunniga vi än är kan påverka genom aktiva placeringsval.
Allt fler ledare ställer sig upp och säger högt att vi måste agera, även om våra politiker ligger efter.
 
Men än är det en bit kvar, det kommer inte ske någon större förändring på länge, smittan kommer ta en stund innan den lägger sig och vi har en lång väg innan vi når våra hållbara mål. 
Vi har tuffa 10 år framför oss, vi har mycket som skall hända, många mål som måste nås. Sverige ligger långt efter vad som måste uppnås för att Parisavtalet skall följas. Och pandemin har gjort att mycket annat är på sparlåga. Mycket att förbättra med vår krisberedskap då forskarna säger att mycket är osäkert men att vi kommer få fler pandemier det är säkert.

Vi kan inte lägga allt i knät på 2021. Även om 2020 blev en knuff i rätt riktning av hänsyn, samarbete och medvetenhet så kommer inget ske automatiskt utan du måste agera och påverka.
Kom igen, nu försöker vi lite till, kavlar upp ärmarna och kämpar på. Med vaccinet påväg in och Trump påväg ut, så hoppas vi att ljuset vi ser är hoppet och nytt liv och inte något nytt tåg.

Ring, klocka, ring... och seklets krankhet vike;
det dagas, släktet fram i styrka går!
Ring ut, ring ut de tusen krigens år,
ring in den tusenåra fredens rike!

Ring in den tid då ljuset oss befria