Järnspisar och stekpannebröd

Idag så bestämde jag mig för att det var dags att försöka få eld i järnspisen i lugn och ro. Den har inte varit igång på flera år så mamma poängterade att jag skulle elda papper i den lilla luckan under ugnen för att värma upp pipan.
-Det gjorde alltid mamma när spisen skulle dras igång efter uppehåll när jag var liten. Varför just där vet jag inte men så har jag alltid gjort, förkunnar mamma i telefonen.
Då gör väl jag det med tänker jag, men idag har vi Google som jag kan dubbelkolla med och som säkert kan ge mig tips. Jojo, där stod det samma sak. Gysinge byggnadsvård ger mig en fin redogörelse, börja gärna med att elda lite tidning i luckan under ugnsluckan. Det gäller att ha lite smalare vedträn och flisor, men ett tips är en ljusstump bland näver och småskräp och pinnar. Några minuter senare har vi en fin eld i järnspisens långsmala lucka och det tar inte lång tid förrän plattorna på ovansidan blir varma.

Järnspisen som vi känner den kom först i slutet av 1880-talet. Och det tog lång tid innan alla hus hade fått denna spis. Spisen kostade och installationen kostade och man var tvungen att skaffa nya matlagningskärl. Och det blev mycket mörkare i köket när den öppna elden stängdes in. Men det gick åt mycket mindre ved vilket var en fördel speciellt för den som ingen egen skog hade.
I vårt kök står en spis från Näfvekvarn som var en vanlig spis. Livet för järnspisen blev ju av förklarliga skäl inte så långt då vi i mitten av 1900-talet elektrifierade Sverige och järnspisen åkte ut och elspisen kom.
Jag minns dock eldning i järnspisen från när man var liten, tex vid jul och många kärl skulle användas så var järnspisen till hjälp. Men så längre tiden gick ju längre gick det mellan gångerna som mamma använde spisen. Men vid de stora strömavbrotten så var den en enorm hjälp. Då kokades både potatis och stektes köttbullar och fixades kaffe.
Nu fick jag lite inspiration till att använda värmen som spred sig. Så det blev stekpanne bröd, ett snabbt bröd med bakpulver som gräddas i gjutjärnspannan.

Jag som har två sådana pannor får snabbt en 6 -8 bröd. Detta blev med kycklingrester en kycklingwraps till lunch. Dressingen blev tillsammans med lite cream fraiche och resterna från blåmögelosten på tub som bara ligger där oanvänd när pepparkakorna är slut.
